Beeldcolumn #19 Gees Voorhees

Beeldcolumn #19 Gees Voorhees

Uitsnede illustratie door Gees Voorhees

In de rubriek Beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Gees Voorhees aan het woord.

Afgelopen maart opende de groepsexpositie Megillah Sunday Funnies in de OBA in Amsterdam. De tentoonstelling bevatte originele full color strips, geïnspireerd op de klassieke zondagsstrips. Zoals die van Gasoline Alley, Little Nemo in Slumberland, Popeye en Krazy Kat. Initiatiefnemer Chad ‘in Amsterdam’ Bilyeu nodigde een internationale reeks van 35 kunstenaars uit om nieuwe en originele kunstwerken te maken. De illustratoren werkten in hetzelfde formaat als de beroemde klassiekers, met een moderne geest en weergegeven in een eigentijdse stijl. Ik was 1 van de 35 deelnemende kunstenaars. Andere deelnemers waren onder andere Typex, Suriman, Jeroen Funke en Ryan Heshka. De comics verschenen ook in een krant en gingen na het openen van de expositie de hele wereld over. 

De inspiratie voor de strip die ik maakte putte ik uit de corona periode. Mijn vriend Sharkee en ik hadden het best gezellig samen. Ik begon de grapjes die er tussen ons gemaakt werden op te schrijven. Als ik door mijn notities scroll lees ik gesprekken als:

Gees: ‘word je er niet moe van dat je altijd in mijn schaduw staat?’
Sharkee: ‘ja, best wel… het is  ook nog eens een HELE GROTE schaduw!’
Of:
Sharkee: ‘mijn scheten ruiken altijd heerlijk, dat komt door mijn lavendeldarm’.

Het werd een groeiende verzameling grappige, alledaagse situaties die vroegen om ‘verstript’ te worden. Maar verder dan een één panel tekening kwam ik niet. Toen Chad vroeg of ik een ‘Sunday Funny’ wilde herinterpreteren, was ik gelijk enthousiast. Met mijn eerste full page strip ‘TWAALF!’ was de serie Sharkee & Gees dynamics geboren.  

Het ‘verstrippen’ van mijn notities is een work in progress. Nu ik ‘TWAALF’ heb uitgewerkt voor de tentoonstelling, ben ik bezig met ‘rapverbod’ en ‘Mandalorian’. Het maken van de strips sluit goed aan bij mijn liefde voor film, animatie en video. Ik voel me net een regisseur als ik de dialogen aan het schrijven ben. Ook krijg ik van lezers terug dat ze zich herkennen in de strips die ik teken. Dat brengt mij veel voldoening. In september breng ik in eigen beheer mijn eerste kleine stripboekje uit. Daarin staat de engelse versie van ‘TWAALF!’ en een nieuw verhaal!

Illustratie door Gees Voorhees
Illustratie door Gees Voorhees