Beeldcolumn #21 Victor Engbers

Beeldcolumn #21 Victor Engbers

Uit Kapitein Knut en de tijdgeest door Victor Engbers

In de rubriek Beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Victor Engbers aan het woord.

‘Doe elke dag iets dat je niet durft!’ is het motto van Kapitein Knut, het personage van mijn prentenboeken Kapitein Knut en de stomme schaduw en, binnenkort in de boekhandel, Kapitein Knut en de tijdgeest. Het eerste boek is inmiddels vertaald in het Frans, Spaans en Koreaans. In de stomme schaduw gaat onze held op sokken opzoek naar zijn schaduw, die na een ruzie weggevlogen is. In het tweede boek krijgt Knut precies op zijn verjaardag een tijdgeest op zijn kop en zit er niks anders op dan die terug te brengen naar waar die vandaan komt: het begin van de tijd. Samen met zijn trouwe viervoeter Django maakt hij een reis door de tijd: ze komen in de ijstijd en de oersoep terecht, maar ze maken ook een uitstapje naar de toekomst. 

Cover Kapitein Knut en de tijdgeest door Victor Engbers
Cover Kapitein Knut en de stomme schaduw door Victor Engbers

Ik probeer in mijn werk zelf ook te handelen naar dat motto: ik schrijf en teken alles zelf, al heb ik voor de tekst en de inkleuring wel hele fijne mensen die me helpen. Aan schetsen doe ik nauwelijks. In plaats daarvan teken ik een prent direct met een inktpen, en dan net zo vaak tot ik tevreden ben. De uitdaging is dat een tekening moet kloppen in het verhaal, maar ook een zekere mate van stomheid moet hebben. Da’s expres: ik wil graag dat mijn lezers het gevoel krijgen dat ze zelf ook aan de slag kunnen. In mijn boeken illustreer ik dus mijn eigen schrijfsels, al is het vaak ook andersom: mijn tekeningen sturen mij als schrijver vaak een nieuwe, spannende kant op.

Uit Kapitein Knut en de stomme schaduw door Victor Engbers
Uit Kapitein Knut en de stomme schaduw door Victor Engbers
Vrij werk: vakantie-eiland door Victor Engbergs