Beeldcolumn #23 Kazuma Eekman

Beeldcolumn #23 Kazuma Eekman

© Kazuma Eekman

In de rubriek Beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Kazuma Eekman aan het woord.

Als illustrator doe ik mijn best om aan de behoeften en wensen van de opdrachtgever te voldoen. In mijn vrije werk probeer ik juist naar mijn eigen wensen te luisteren. Het vinden van een balans tussen het kunstenaarschap en het werk als illustrator is een kunst op zich, en de tijd en ruimte vinden en krijgen om vrij werk te maken is meestal een uitdaging.

De afgelopen tijd viel het me op hoe collega-makers om mij heen hun innerlijke belevingswereld (gevoelens) accuraat wisten vast te leggen in hun werk. Soms ben ik bang dat ik zo gewend ben aan het faciliteren van de wensen van mijn opdrachtgevers dat ik vergeet wat mijn eigen wensen zijn. Zo besloot ik eens kritisch naar oud werk te kijken en vond ik dat er weinig van dat gevoel terugkwam in mijn vrije werk. Geïnspireerd door mijn collega’s besloot ik maar eens een serieuze poging te wagen om ook mijn gevoelens te vertalen tot een kunstwerk. Wanneer je niet traint voor een marathon, is het bijna onmogelijk er fatsoenlijk een te lopen. Ik merkte een enorme weerstand wanneer ik ook maar iets persoonlijks op papier wilde zetten. Bij elke poging werd ik overmeesterd door slaperigheid en lukte het me niet om iets te produceren. Na genoeg gedwongen dutjes besloot ik in gesprek te gaan met een psychotherapeut en mij te laten begeleiden in mijn onderzoek naar de disconnectie tussen mijn innerlijke belevingswereld en de kunst die ik maak en naar de weerstand die ontstaat wanneer ik hiermee bezig ben.

Aan de hand van therapeutische sessies, psychedelica en introspectie ontstond de serie onder de werktitel ‘Embracing Resistance’, waarin ik juist de weerstand probeer te onderzoeken. Het resultaat zijn collages opgebouwd uit kleine schilderingen, zeefdrukken, foto’s, schetsen en teksten. Het is voor mij een nieuwe manier van werken. Zo kunnen spontane probeersels toch onderdeel worden van een geheel. De collages zijn intuïtieve uitingen van het onderbewuste en dienen voor mij als een soort spiegel.

“Embracing Resistance I & II” werden afgelopen zomer tentoongesteld tijdens de zeefdruktentoonstelling bij Garage Rotterdam. Vanaf Januari (2024) mag ik deelnemen aan een reeks tentoonstellingen die Maaike Canne cureert bij Man met de Bril Koffie, waar ik de nieuwe collages uit de serie zal vertonen.

x

© Kazuma Eekman
© Kazuma Eekman
© Kazuma Eekman