[Beeldcolumn] Anna Bay

Beeldcolumn #17 Anna Bay

Schetsen door Anna Bay

In de rubriek Beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Anna Bay aan het woord.

Al een hele tijd wilde ik graag werk maken naar aanleiding van mijn liefde voor dub muziek en de vaak zelfgebouwde geluidssystemen waaruit deze het beste klinkt. Dub feestjes zijn mijn therapie, sport, gemeenschap en tempel. Een soort helende ceremonie. Opgaand in de dansende massa en omgeven door de klanken van positieve boodschappen worden m’n organen gemasseerd door de bas. Zonder dat ik bezig ben met wat me eventueel dwars zit wordt het in mijn lijf los getrild zodat het verder kan. Oplossend in de psychedelische klanken die me al dansend in trance brengen.


Proces door Anna Bay

Ik miste het enorm toen dit door de pandemie even niet kon en ik het eigenlijk harder nodig had dan ooit. Herstellende van een burn-out had ik in theorie alle tijd om iets te maken. Maar álles kon en mijn hoofd had ontzettend veel moeite met keuzes maken. De uitnodiging om iets te ontwerpen voor het gevelaffiche-project van de Illustratie Biënnale en Paradiso gaf me precies genoeg kaders. Waar ik erg blij mee was.

De vraag was om een concert uit het archief van Paradiso te kiezen en daarvoor een affiche te maken. Deze keuze was makkelijk gemaakt. Op maandag 13 december 1999 speelde Jah Shaka in Paradiso. Jah Shaka stond sinds de jaren 70 aan het roer van de soundsystem culture in Londen, bracht enkele van de meest baanbrekende platen uit. En had veel invloed op en werd vereerd door muzikanten en dansers in een hele reeks genres en culturen.


Poster door Anna Bay

Op een concert affiche hoort natuurlijk tekst. Nu voel ik met niet zo’n grafisch ontwerper en vond dat maar lastig. Dus heb ik, om mezelf uit te dagen, tekst de hoofdrol gegeven. En heb een typografisch object ontworpen, geïnspireerd op de door mij zo geliefde geluidssystemen. Met een knipoog naar de jaren 70 en een vleugje adidas. Zowel de vlecht achtige techniek in de letters als het gebruik van gekleurd licht zijn elementen die ik eerder nog niet had toegepast.


Poster door Anna Bay