[Beeldcolumn] Nik Heemskerk

Beeldcolumn #06 Nik Heemskerk

Uitsnede Tocht! door Niks Heemskerk

In deze beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Nik Heemskerk aan het woord.

Deze illustratie maakte ik voor mijn toekomstige graphic novel Tocht!. De graphic novel zal Napoleon’s verschrikkelijke veldtocht naar Moskou verbeelden. In het boek staat Napoleon zelf niet centraal, maar volgen lezers de helse tocht van de soldaten tijdens deze oorlog. Ik doe eerst uitgebreid onderzoek voordat ik begin. Zo bestudeer ik de geschiedenis en experimenteer ik met een passende tekenstijl.

Het onderzoek naar geschiedenis en een passende tekenstijl komt terug in deze illustratie. Voordat ik begin aan het maken van de gehele graphic novel wil ik met deze tekening bekijken of alles wat ik onderzocht hebt in de praktijk ook werkt. De illustratie verbeeldt het moment dat de Fransen, net voor de stad Smolensk, op de vlucht slaan voor de Russen. Bij dit moment waren twee vragen van belang:

Welke kleding droegen de soldaten? 
Het is een aardige klus om dit uit te zoeken, want er zijn veel verschillende soorten troepen. Bovendien moesten de soldaten tijdens de tocht bontjassen dragen omdat het zo koud was. Ze hadden deze bontjassen geplunderd in Moskou voor hun geliefden. Dit is natuurlijk erg leuk om uit te beelden: stoere mannen in vrouwenkleren.

Mijn tweede vraag is ook interessant. Hoe ziet/zag de omgeving eruit?
Om deze vraag te beantwoorden zou ik eigenlijk het liefst naar de locatie toe. Maar het zal lastig zijn om op dit moment naar Rusland/Wit Rusland te reizen. Daarnaast ziet de omgeving er nu ook anders uit: het is volledig volgebouwd. Om een goed beeld neer te kunnen zetten,  zocht ik naar schetsen en illustraties van soldaten uit die tijd.

Voor de tekenstijl ben ik op zoek naar iets serieus – maar ook niet al te serieus. Oudere cartoons, zoals Mickey Mouse, Felix the Cat, Betty Boop en striptekenaar Jacoviti, zijn vaak van invloed op andere illustraties die ik maak. Deze invloeden wil ik voor mijn nieuwe graphic novel combineren met een serieuzere tekenstijl. Zo heb ik gekeken naar het werk van Hergé en de Japanse tekenaar Osamu Tezuka.

Binnenkort begin ik aan mijn kleuronderzoek. Ik wil voor mijn verhaal vier kleurpaletten gebruiken die ik koppel aan de vier seizoenen.

Tocht! door Niks Heemskerk