[Beeldcolumn] Philip Lindeman

Beeldcolumn #15 Philip Lindeman

Poster en andere memorabilia door Philip Lindeman voor Moog Music

In de rubriek Beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Philip Lindeman aan het woord.

Een samenwerking die er voor mij echt uitschiet, is die met Amerikaanse synthesizer-pionier Moog. Zij vroegen mij om een illustratieve bijdrage te leveren aan hun product: de Moog Sound Studio. Dit is een complete studio kit om de wereld van modulaire synthesizermuziek te ontdekken. Rondom dit instrument heb ik alle visuele uitingen bedacht. Van de doos tot aan de handleiding, een uitvouwbare poster, dobbelspel en pop-up karakters om op je bureau neer te zetten. 


Handleiding door Philip Lindeman voor Moog Music

Startpunt van dit project was de dubbelzijdige poster. Deze moest zowel functioneel als visueel prikkelend zijn met een handleiding en een maximalistische geïllustreerd universum. De kern van de opdracht was om een binnen alle uitingen een verhaal neer te zetten die de wonderlijke wereld van synthesizermuziek laat zien, gevuld met space-gerelateerde objecten, nostalgische elementen, speelgoed en vrolijke personages. Dit bepaalde de richting van het algehele concept. 

Om al deze onderdelen te kunnen implementeren bedacht ik een verhaal met als hoofdpersonage de maan. Een creatief karakter dat nachtenlang in zijn muziekstudio Moog’s bespeelt. Slapen komt er niet van, hij is voortdurend omringd door bliepjes en deuntjes. Zijn slapeloosheid laat hem hallucineren, wat resulteert in een een bont gezelschap van denkbeeldige vriendjes die genieten van zijn muziek. Hiermee gaf ik mezelf een vrijkaart om all-out te gaan met maffe, fantasierijke elementen en karakters. Tegelijkertijd fungeerde dit als kapstok van alle uitingen en het bleek goed voer voor inspirerende én lachwekkende online brainstormsessies met de beeldredacteur. Niks was te gek, iets wat je mij geen twee keer hoeft te zeggen. 


Concept- en schetsfase

Naast dat ik binnen het schetsproces en de uitwerking mijn (teken)lol op kon, was het een mooie kans om het concept verder door te kunnen voeren binnen de grote omvang aan uitingen in en rondom de Moog Sound Studio. Dit gaf mij de mogelijkheid om het verhaal verder uit te diepen en meer draagkracht te geven, bijvoorbeeld met karakters die op meerdere plaatsen terugkwamen. Eigenlijk kon ik geheel mijn eigen universum creëren. 

Het project kwam nog meer tot leven toen mijn karakters werden doorvertaald naar grote decorstukken op Superbooth in Berlijn, een groot synthesizer festival, waar Moog groot onderdeel van was. Daarnaast werd ik gevraagd om samen met illustrator Jim Stoten het artwork voor de EP ‘Moog Sound Studio & Friends’ te maken en mocht ik nóg een poster ontwerpen voor de instrumentenindex die elke klant krijgt bij een Moog aankoop. Dit samen maakte een wel heel dikke vette kers op de taart. Een uitdagend project waarbij muziek moest worden vertaald naar illustratie, maar waarbij ook functionaliteit en fantasie samenkwamen. Voor mij zat alles erin en ik kijk er met veel trots op terug.


Decorstukken door Philip Lindeman voor Moog Music tijdens Superbooth
Artwork door Philip Lindeman en Jim Stoten voor de EP ‘Moog Sound Studio & Friends’