[Beeldcolumn] Samira Charroud

Samira aan het werk voor het vloerkleed van het K.F. Hein Fonds

Beeldcolumn #12 Samira Charroud

In deze beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Samira Charroud aan het woord.

Onderaan deze pagina zie je een selectie schetsen die ik voor het K.F. Hein Fonds heb gemaakt. In 2020 werd ik door het fonds benaderd met de vraag of ik een concept wilde bedenken voor een vloerkleed dat in hun kantoor zou komen te liggen. 

Ik ben helemaal aan het begin van het ontwerpproces naar hun locatie aan de Maliesingel gegaan en liet mij inspireren door de kunst die in de ruimte hing en het uitzicht over de Singel. Toevallig hadden de meeste kunstwerken – en het uitzicht – een connectie met water en dat was voor mij een logisch beginpunt van de zoektocht naar een vorm. Het leek mij mooi om het kleed als kleurrijk eiland in het middelpunt van al deze elementen met water te plaatsen. 

De reis tot eindproduct was een intensief proces (het duurde van eerste schets tot productie en plaatsing in het kantoor ongeveer een jaar), maar deze was zeer vruchtbaar in schetsen, experiment en ideeën. Het uiteindelijke kleed is 18 vierkante meter groot en compleet getuft met nylon dat vervaardigd is uit gerecyclede visnetten. In het kleed zitten subtiele hoogteverschillen en af en toe treden de vormen buiten het kader. In de vorm en het materiaal zie je terug waar mijn idee ooit is begonnen: water. 

Schetsen voor het vloerkleed van het K.F. Hein Fonds
Vloerkleed voor het K.F. Hein Fonds door Samira Charroud