[Beeldcolumn] Sarah Yu Zeebroek

Uitsnede van cover voor de VPRO Gids door Sarah Yu Zeebroek

Beeldcolumn #08 Sarah Yu Zeebroek

In deze beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Sarah Yu Zeebroek aan het woord.

Toen ik twintig jaar geleden studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, koesterde ik een stille wens om ooit de cover van de VPRO Gids te ontwerpen. Ik vond de tekeningen die regelmatig op de cover prijkten erg aanstekelijk en had het idee dat ik daar ook wel tussen zou passen. Helaas heb ik nooit de moed gehad mezelf aan te melden. Ik was een verlegen schelpdier en moest nog uit mijn schulp kruipen. Of moest de schulp nog uit mij kruipen? 

Ik was blij verrast toen ik eind vorig jaar door henzelf werd gevraagd. Fantastisch! Maar nu begon de echte uitdaging. De angst sloeg me om het hart. Hoe kon ik deze opdracht tot een goed einde brengen? Ik begon te prutsen en te zoeken. Geen enkele tekening gaf me een bevredigend gevoel.  

Als bij wonder kon ik me ineens een quote herinneren van muzikant PJ Harvey: Als je vastzit tijdens het maakproces moet je datgene waar je het meest van houdt overboord gooien. Ik schoof onmiddellijk mijn penselen weg en nam een vel gekleurd papier met schaar. Knip knip knip. Ik knipte de druk weg en er ontstond ruimte voor spelplezier. Dit was voor mij het begin van een nieuwe manier van werken. Vormen en lijnen kregen een andere betekenis; gekleurd papier werd verf. 

Het meeste plezier heb ik nog steeds wanneer ik knipsels vind die niet bedoeld zijn voor de collage maar uiteindelijk de perfecte oplossing blijken. Toeval speelt daarbij een grote rol. Met losse knipsels gaat dat makkelijk en snel. 

Deze opdracht voor de VPRO Gids heeft me dus aangezet tot het vinden van een nieuwe manier van werken en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik blijf aan de slag met schaar en lijm. Wanneer de opdracht zich ertoe leent, grijp ik met veel plezier naar de collagetechniek. De wereld ligt open, ik hoef er alleen maar doorheen te knippen.