[Beeldcolumn] Viola Renate

Beeldcolumn #14 Viola Renate

Detail behangschilderij door Viola Renate

In deze beeldcolumn laten afwisselende illustratoren hun favoriete werk van eigen hand zien. Ze leggen uit waarom het werk veel voor hen betekent. Deze keer is Viola Renate aan het woord.

Archeologisch onderzoek en speculaties van Marija Gimbutas (Litouws/Amerikaans, 1921-1994) vormen de inspiratie voor het 2,15 meter hoge digital native muurschilderingsbehang van een door technologie voltooide godinnenfiguur. Door hybride techniek van digitale fotografie, computerschilderen, kunstmatige intelligentie, papierprint en laser contour kwam dit behangschilderij tot stand. De Zero Solo Godin virtueel gecentreerd als IRL interieur decoratie.

Gimbutas archeologisch werk richtte zich op neolithische nederzettingen in Europa, daterend van 7000 tot 3500 v.Chr. In haar interdisciplinair onderzoek, waarin ze archeologie verbreedt met comparatieve mythologie, vroege historische bronnen, folklore en historische etnografie kwam ze tot de conclusie dat het Oude Europa matriarchaal was met de Godin als kern van religie. Gimbutas spreekt over een vreedzaamheid en holistisch welzijn onder de mensen van deze tijd. Ondanks dat Gimbutas’s werk de nodige controversen heeft veroorzaakt is het reeds decennialang een inspiratiebron voor o.a. eco-feministen en kunstenaars. 

De Zero Solo Goddess, met centraal het cijfer nul, het startpunt van waaruit alle getallen volgen, symboliseert voltallige potentie en oneindigheid. De Vrouwelijke Schepper, opgebouwd uit digitale lagen die de eeuwige dimensie symboliseren, elektriseert de realisatie van hartewensen. Ze is een eigentijdse Venus, een onuitputtelijke bron van energie in print. 

De behangpoort, aangebracht op een muur, functioneert als een ruimtelijke ingang naar haar ravissante vitaliteit. Het behang heeft als voordeel uitbreiding van de binnenruimte door de optische illusie van de doorgang naar haar monumentale dimensie. Dit contour-fit behang wordt geclassificeerd als een toegangspoort met rondboog en positioneert zich secuur naar de klassieke verhoudingen van architecturale ordes, nu met VR-signatuur. 

Dit portaal biedt toegang tot een aanvullende dimensie, waarbij metafysische natuur, magie en digitale technologie onze directe realiteit retoucheren als intieme ruimtelijke vervulling. Huiselijk ontwaken, privé, als 2D uitbouw. Ze staat tot onze beschikking.

Zero Solo Goddess, 2022, VR Print Decors™ contour-fit behangpoort, 80 x 215 cm