Bekroonde illustraties
Welkom bij de expositie ‘Zilveren Penselen Winnaars 2021’! De Zilveren Penseel is de vakprijs voor het best geïllustreerde kinderboek. In deze reizende expositie tonen we een selectie van de bekroonde illustraties. Lees hier meer over de illustratoren en de prijswinnende boeken.
Marta & Ik – It’s Raining Elephants It’s Raining Elephants is een Zwitsers illustratieduo uit Luzern bestaande uit Nina Wehrle (1984, Willisau) en Evelyne Laube (1982, Lengnau). Sinds 2008, na hun afstuderen aan de School of Art and Design in Luzern, maken de twee samen boeken, live visuals en illustraties voor diverse toepassingen. Daarnaast ontwerpen Nina en Evelyne de keramieklijn voor studio hoi Keramik en geven ze les in verhalend tekenen aan de Lucerne School of Art and Design en andere instellingen.
In Marta & Ik (uitgeverij BOYCOTT) lees je over een leeuw die getekend wordt door Marta. De leeuw beschrijft de avonturen die Marta beleeft met haar creativiteit en fantasie. “De illustraties zijn zwierig en geestig en laten je voelen hoe belangrijk het is om met je fantasie een eigen universum te creëren. Het boek is een ode aan de verbeeldingskracht.”
Klik hier voor meer informatie over It’s Raining Elephants
Klik hier om het boek te bestellen
Vuilnisvarkens Job en Bob – Noëlle Smit Noëlle Smit (1972, Alkmaar) is sinds het afronden van haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht in 1999 werkzaam als illustrator. Er zijn inmiddels vele kinderboeken met illustraties van Noëlle verschenen, welke zijn vertaald in meer dan tien talen. Noëlle heeft samengewerkt met onder andere Annie M.G. Schmidt, Bibi Dumon Tak, Harm de Jonge en Nicolaas Matsier. Naast illustreren van kinderboeken houdt Noëlle zich ook bezig met animaties en decor- en kostuumontwerp voor theaterproducties.
In Vuilnisvarkens Job en Bob (uitgeverij Gottmer) vertelt Tjibbe Veldkamp het verhaal van twee vuilnisvarkens die afval ophalen. Soms is dat niet zo makkelijk als het lijkt. “De twee vuilnisvarkens zijn verschillend; een roze varken en een ruig behaard zwijn met allebei een ander model werkkleding en een ander model staart. Maar tegelijk vormen ze een hecht team, dat zie je zo. Bob en Job en hun vuilniswagen, ze zouden niet zonder elkaar kunnen.”
Klik hier voor meer informatie Over Noëlle Smit
Klik hier om het boek te bestellen
Mensen met koffers – Annemarie van Haeringen Annemarie van Haeringen is geboren in 1959 in Haarlem. Ze volgde de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg waarna ze op de Rietveld Academie (1981-1984) koos voor het hoofdvak Illustratie. Al snel verschenen er eigen prentenboeken waarvan er vele bekroond zijn. Als een van de weinige illustratoren won ze maar liefst drie maal het Gouden Penseel, met Malmok, De prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder. Voor het Kunstmuseum Den Haag en het Stedelijk Amsterdam maakte ze tevens boeken. Haar interesse in andere culturen is onder andere terug te vinden in Het begin van de zee, En toen, Sheherazade, en toen? (tekst van Imme Dros) en De dag waarop de draak verdween.
In zijn gedicht Mensen met koffers (uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)schetste Sjoerd Kuyper het gevoel van ontheemding van vluchtelingen. Annemarie van Haeringen maakte twaalf portretten bij de tekst en gaf de mensen weer een gezicht. “Uit hun ogen spreekt een groot verdriet, een vraag om meeleven, verlangen naar een thuis (…) Het zijn feesten van angst en pijn, niet voor iedereen op dezelfde manier toegankelijk, maar broodnodig.”
Klik hier voor meer informatie over Annemarie van Haeringen
Klik hier om het boek te bestellen
Noorse Sagen. Voorbij de regenboogbrug – Jefrrey Alan Love Jeffrey Alan Love is schrijver en illustrator. Hij heeft zowel de World
Fantasy Award als de British Fantasy Award gewonnen, beide voor de categorie ‘beste kunstenaar’. Voor zijn illustraties bij Noorse mythen werd hij bekroond met een Zilveren Penseel 2019.
Lees in Noorse Sagen. Voorbij de Regenboogbrug (uitgeverij Lemniscaat) wonderbaarlijke, bloedstollende Vikingmythen en IJslandse
spookverhalen hoe Odin en de Noorse goden en godinnen magische kunsten
uithalen. “De illustraties zijn in alle opzichten aangrijpend, passend bij de grilligheid en grootsheid van de verhalen. Ze weten met een veelal sober palet een waaier aan emoties op te roepen. (…) Zo gebruikt Jeffrey Alan Love voor de indrukwekkende ontmoeting tussen een knecht en een geest slechts drie kleuren.”
Klik hier voor meer informatie over Jeffrey Alan Love
Klik hier om het boek te bestellen
Gloei – Floor de Goede In 2004 startte Floor zijn website Doyouknowflo.nl, met als hoofddoel een dagelijkse autobiografische strip te maken over zijn leven, relaties en de wereld om hem heen. De eerste acht jaar zijn gepubliceerd in een bundel van zeven Flo-boekjes (de eerste werd in 2006 bekroond met de VPRO-debuutprijs). Tegenwoordig is Flo vooral te vinden op zijn socials, zoals Instagram, Twitter en Patreon. In 2013 arriveerde Flo’s eerste langverwachte graphic novel Dansen op de vulkaan. Een verhaal over liefde en alles wat daar tussenin ontbreekt. In 2008 startte Flo een voortdurende bekroonde samenwerking met kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. Flo publiceerde zijn strips en illustraties in verschillende tijdschriften (Expreszo, Zone5300, Schokkend Nieuws), kranten (Het Parool, NRC, AD), websites, boeken en live cartoonjockeying.
Voor Gloei (uitgeverij Querido) interviewde Edward van de Vendel 21 jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Het resultaat is een verzameling van persoonlijke en ontroerende verhalen die een breed beeld geven van de queer jongeren van nu. “Als een staalkaart van stijlen presenteert Floor de Goede veelzijdig zijn kunnen, zonder dat dit de integere inhoud van de gesprekken overheerst – integendeel. Een wondermooi voorbeeld van uitzonderlijk maatwerk
én wederzijds aanvoelen van illustrator en auteur.”
Klik hier voor meer informatie over Floor de Goede
Klik hier om het boek te bestellen
Hele verhalen van een halve soldaat – Ludwig Volbeda Ludwig Volbeda (1990, Oosterhout) is een illustrator, striptekenaar en beeldend kunstenaar. Hij is vooral bekend geworden als illustrator van kinderboeken. Zijn werk laat een bizarre fantasiewereld zien met een volstrekt eigen beeldtaal. In 2017 won Volbeda als eerste Nederlandse illustrator de Grand Prix van de Biennial of Illustrations Bratislava (BIB). Een jaar later, in 2018, kende de CPNB hem in Nederland het Gouden Penseel toe. Hij won deze jaarlijkse prijs voor het best geïllustreerde boek voor Fabeldieren, zijn derde boek, waarvoor Floortje Zwigtman de tekst schreef. Als achtentwintigjarige was hij een van de jongste winnaars die ooit een Gouden Penseel won.
In Hele verhalen voor een halve soldaat (uitgeverij Querido) Zes broers moeten zich op weg naar het front melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de
broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo. “De wonderschone illustraties van Volbeda scheppen een wereld die nog niemand heeft gezien maar die resoneert met onze diepste verbeelding. Ze zijn sfeervol, geheimzinnig, sprookjesachtig, origineel van techniek en krachtig van kleur.”
Klik hier voor meer informatie over Ludwig Volbeda
Klik hier om het boek te bestellen
Alles wat was – Marijke Klompmaker Marijke Klompmaker heeft al tientallen boeken en tijdschriften geïllustreerd in Nederland en België. Ze tekent voor zowel kinderen als volwassenen. Samen met Stine Jensen maakte ze verschillende boeken met een filosofisch tintje. Het leukste van illustreren vindt zij: de lezer verrassen, een nét iets andere invalshoek kiezen, als het kan met een beetje humor en fantasie die zijn in illustraties voor kinderen kwijt kan.
Alles wat was (uitgeverij Kluitman) gaat over afscheid. Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine Jensen, gepaard met illustraties van Marijke Klompmaker, kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. “Stijl en sfeer van de tekeningen zijn steeds anders en bieden daardoor ruimte voor eigen beleving en culturele gewoonten.”
Klik hier voor meer informatie over Marijke Klompmaker
Klik hier om het boek te bestellen
Verborgen wereld – Ben Rothery Ben is een door details geobsedeerde illustrator en schrijver uit Norwich, die van potloden en zware voorwerpen houdt. Hij combineert meerdere processen om ingewikkelde en delicate illustraties voor een breed scala aan klanten. Veel van Bens werk is geïnspireerd of geïnformeerd door zijn liefde voor de natuur. Het is dan ook niet verassend dat Ben opgroeide met de wens om een haai, dinosaurus of een kruisting tussen David Attenborough en Indiana Jones wilde zijn. Pas recentelijk besloot Ben Rothery om het bij illustrator te houden. Bens illustratiepraktijken en levendige fantasieleven worden geleid vanuit een kleine maar studio in het hart Londen. Als hij niet illustreert, is Ben te vinden terwijl hij kookt, reist of zware voorwerpen oppakt en weer neerzet, soms urenlang.
Dit is het boek dat natuurhistoricus en illustrator Ben Rothery al wilde lezen sinds hij een kind was. Verbazingwekkende feiten en beschrijvingen geven inzicht in een verzameling van vogels en dieren – ook over bedreigde diersoorten – verteld vanuit het perspectief van een gepassioneerde illustrator. In Verborgen Wereld (uitgeverij Van Goor) laat Ben geheimen van de diersoorten op onze planeet tot leven komen. “De platen zijn van een klassieke, evenwichtige schoonheid die toch iedere keer weer verrast. Zonder uitzondering boeit iedere pagina.”
Klik hier voor meer informatie over Ben Rothery
Klik hier om het boek te bestellen
Met Vlag en Wimpel
Benieuwd naar de winnaars van de Vlag en Wimpel? Klik hier voor informatie over de illustratoren en de winnende boeken.