Blurb #14

Blurb #14

6 maart 2023 door Joost Swarte

Patapoufs et Filifers door André Maurois & Jean Bruller

In 1930 publiceerde de schrijver André Maurois ‘Patapoufs et Filifers’. Het kinderboek is voorzien van 75 tekeningen door Jean Bruller die naast tekenaar ook schrijver was. Zijn bekendste literaire werk is ‘Le silence de la mer’ dat hij in 1942 uitbracht onder het pseudoniem Vercors.

Het avontuur van de Patapuofs, de dikzakken, en de Filifers, de magere sprieten, speelt zich af onder de grond. De twee volken houden er een totaal verschillende leefwijze op na, hebben ieder een eigen land en kunnen elkaar niet luchten of zien. Als de twee volken een conferentie beleggen dan tekent Bruller een overlegtafel. Aan de zijde van de Filifers uiterst sober met voor iedere deelnemer alleen schrijfgerei. Aan de kant van de Patapoufs zien we voor iedere deelnemer een uitgebreid gedekte tafel met een assortiment aan eten en drinken. Om te zorgen dat de Patapoufs met hun dikke buiken bij de gerechten kunnen, is er voor ieder een uitsparing in de tafel. Het hele boek door heeft Bruller zich kunnen uitleven in het verschil tussen dik en dun. 

Het boek zit vol van tegenstellingen, ruzies en oorlogsverklaringen tussen de dikken en de dunnen. Op een zeker moment blijkt het toch mogelijk dat er een huwelijk plaatsvindt tussen een spichtige vrouw en een dikbuikige man. Dan komen er kinderen, de een dik, de ander mager, waarna alles goed komt. De Patapoufs en de Filifers tekenen de vrede. 

Jean Bruller maakte voor dit verhaal van Maurois een grote diversiteit aan tekeningen. Het geheel is samenhangend vanwege het beperkte palet van steunkleuren voor alle tekeningen: fris flessengroen, hard rose en citroengeel.  

Een ander meesterwerk van Jean Bruller is ’21 recepten voor een gewelddadige dood’, oftewel een handboek voor de perfecte zelfdoding, alles duidelijk in beeld gebracht. 

In 2000 zijn de strips van Jean Bruller gebundeld in ‘Le Marriage de Monsieur Lakonik’, uitgegeven door het Musée de la Bande Dessinée te Angoulême.