Blurb #15

Blurb #15

8 mei 2023 door Joost Swarte

Street Cop Uncovered door Art Spiegelman

In 1980 startte Art Spiegelman samen met zijn vrouw Françoise Mouly het baanbrekende comicstrip-tijdschrift Raw Magazine. Ze brachten slechts één nummer per jaar uit tot 1991. Voor Art was dit het jaarlijks podium om een hoofdstuk te publiceren van zijn graphic novel Maus.

Het prijswinnende verhaal vertelt over zijn familiegeschiedenis met zijn vader Vladek Spiegelman, holocaust overlevende, in de hoofdrol. Art tekende Maus in een schetsmatige stijl, alsof het aantekeningen in een dagboek betrof. Aan de finale versie gingen vele schetsen vooraf, waarmee Art verschillende mogelijkheden onderzocht.

Een heleboel publicaties later maakte Art in 2021 de illustraties bij een literair werk: Street Cop door Robert Coover, uitgebracht bij Isolarii in Londen. Tekst en tekeningen op mini formaat (70 x 107 millimeter). Eind 2021 exposeerde Art de tekeningen en schetsen voor Street Cop bij Galerie Martel in Parijs. Aansluitend publiceerde de Italiaanse uitgever Squadro Edizioni: Street Cop Uncovered, met daarin alle voorbereidende schetsen voor Street Cop. 

Art neemt de lezer mee in zijn worsteling om te komen tot een ideale tekening. Tientallen schetsen om uiteindelijk een keuze te maken voor de finale tekening. Bij veel tekenaars vindt zo’n proces voornamelijk plaats in het hoofd. Art heeft alles op papier gezet en maakt zo de ontstaansgeschiedenis van zijn werken zichtbaar voor ons lezers. Een kijkje in de keuken zogezegd. Daar past slechts één woord bij: genereus.