Blurb #16

Blurb #16

28 juli 2023 door Joost Swarte

Spread uit Waar mijn vrienden wonen

Je loopt door de stad, op zoek naar houvast, denkend aan je vrienden die in dezelfde stad wonen. Tijdens je wandeling zie je veel verschillende gebouwen. Toch, de vriendschappen blijven het belangrijkst.

“Waar mijn vrienden wonen” is een prentenboek. De Nederlandstalige editie is uitgebracht door de jonge uitgeverij Tiptoe Print uit Brussel. De teksten zijn geschreven door Cládio Thebas, de tekeningen zijn van Violeta Lópiz. 

De tekeningen zijn leidend en laten een grote diversiteit aan huizen zien, een stad vol. De teksten staan op zichzelf. het lijken gedachten die, al wandelend door de stad, bij je binnen kunnen komen.

Als lezer van “Waar mijn vrienden wonen” krijg je geen kort verhaal uit de stad. Nee, je krijgt de ruimte om al wandelend te denken aan je vrienden. Violeta Lópiz tekent een plattegrond van de stad in zwart/wit op de schutbladen, een beetje houvast op je wandeling. De woningen in de stad worden getekend in kleur van uit verschillende perspectieven. De gebouwen vertellen weinig over de constructies, eerder hoe je op verschillende manieren kunt wonen.

De toegankelijke tekeningen zijn uitgevoerd in viltstift en kleurpotlood, het gereedschap waar de meeste kinderen en lezers ook over beschikken. De tekeningen van Lópiz lijken vlot op het papier gezet, spontaan zogezegd. Maar als we ons verdiepen in de methode van tekenen die Lópiz hanteert, zien we dat ze alles grondig voorbereid. Bekijk de filmpjes met schetsboeken en research waarvan de linken zijn bijgevoegd. Lópiz heeft er geen moeite mee om voor ieder nieuw boek een inhoudelijke beeldtaal te ontwikkelen. Lópiz tekent Inhoudelijk doordacht, zeer communicatief en toch ongekunsteld. Een creatieve insteek, zelden vertoond.