Blurb #17

Blurb #17

10 oktober 2023 door Joost Swarte

Spread uit Gestaltung der Grundlagen

“Waarom zijn er geen recepten voor kunst?”, “Warum gibt es für die Kunst keine Rezepte?”, dit is de titel van hoofdstuk zestien van de publicatie Gestaltung der Grundlagen, geschreven door Ulrich Binder, een docent aan de Zürcher Hochschule der Künste. Elk jaar introduceert hij eerstejaars studenten in de basisprincipes van kunst en vormgeving.


In 2014 had ik een tentoonstelling in het Cartoonmuseum in Basel. Tijdens mijn culturele zoektocht in Basel en omgeving bezocht ik de boekwinkel Domushaus. Daar kocht ik Gestaltung der Grundlagen, verleid door de eigentijdse grafische kwaliteit van de uitgave, ontworpen door Franziska Burkhardt.

Bij het doorbladeren van het boek kwam ik een bonte verzameling tegen van historische beeldende lessen in teken- en vormenleer. De vrijheid van creëren, die de studenten wordt voorgesteld door Ulrich Binder lijken in strijd met de visuele historische lessen. Toch, de lessen zijn zo verschillend, en het zijn er veel, perspectief, vormleer, verhoudingen, verhalend beeld, dieptewerking, typografie, stijloefeningen, vlakverdeling, mathematiek, beweging, stylering, abstractie, gezichtsuitdrukking, systemen. Zoveel, en in zoveel varianten, dat je de indruk krijgt dat er uit al die mogelijkheden te kiezen valt.

Voor iedere creatief is vrijheid een belangrijk goed. Gestaltung der Grundlagen bevestigt dat.

000

Cover van Gestaltung der Grundlagen
Chris Ware, Paper Life voor de tentoonstelling van 1.7. — 29.10.2023