Bronzen Penseel winnaars 2022

Bronzen Penseel winnaars 2022

Ieder jaar worden ter gelegenheid van de Kinderboekenweek de mooiste kinderboeken bekroond met Zilveren en Gouden Penselen. En bij Goud en Zilver hoort natuurlijk Brons. Daarom gooit stichting CPNB dit jaar het roer om: de Penseeljury reikt vanaf dit jaar geen Vlag en Wimpels uit, maar Bronzen Penselen. De Illustratie Ambassade stelde vanuit deze bekroonde boeken een reizende expositie samen, waarin de prachtige illustraties een plek krijgen.


Geïllustreerde Kinderboeken
Sylvia Weve
Toen Jonas in de walvis zat

Sanne te Loo
Tintelvlinders en pantoffelhelden

José Luis García Lechner
Smaakspoken


Prentenboeken
Yvonne Jagtenberg
Ik ben Pippi niet!

Tim Van den Abeele
Het hart van het meisje

Melissa Castrillón
Machtige Min

Informatieve boeken
Jan Van Der Veken
Het botenboek

Floor de Goede
Rekenen voor je leven

Felicita Sala
Als een boom


Geïllustreerde Jeugdboeken
Quentin Zuttion
Noem me Nathan

Linde Faas
Jij mag alles zijn

Martijn van der Linden
Honden voor het leven

Sylvia Weve – Toen Jonas in de walvis zat

“Weve en Van Donkelaar laten ons met andere ogen kijken en nadenken. De jury is verder zeer te spreken over de verbinding van stijlen en technieken en het warme, consistente kleurgebruik, in combinatie met de algehele uitvoering op prachtig papier, voorzien van linnen rug en leeslint.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Sylvia Weve
Bestel hier het boek

Sanne te Loo – Tintenvlinders en pantoffelhelden

“De illustraties geven aan elk gedicht betekenis met een eigen invulling. Zo krijgt elk gedicht een eigen sfeer en worden de gevoelens verdiept. Die afwisseling maakt het ook zo interessant.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Sanne te Loo
Bestel hier het boek

José Luis García Lechner – Smaakspoken

“José Luis García Lechners gelaagde, grafische illustraties hebben warmte en serveren het eten dat Puck krijgt voorgeschoteld uitermate aantrekkelijk: je krijgt zin een lik te nemen van de citroentaart en de zoute frieten in de romige saus te dopen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website José Luis García Lechner
Bestel hier het boek

Yvonne Jagtenberg – Ik ben Pippi niet!

“Jagtenberg weet opnieuw een op geheel eigen wijze in beeld gebrachte, positieve boodschap over te brengen zonder moralistisch te zijn of afbreuk te doen aan haar autonome beeldtaal. Haar Ik ben Pippi niet! is meer dan een boek over een boekpersonage. Er is een gelaagdheid in de knipoog naar Lindgren die op fantastische wijze naar de eindconclusie leidt: ik ben anders, net als iedereen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Yvone Jagtenberg
Bestel hier het boek

Tim van den Abeele – Het hart van het meisje

“Iedere illustratie heeft een geheel eigen sfeer en palet, waardoor de tegenstrijdige en complexe innerlijke reis van de hoofdpersoon een extra dimensie krijgt. Een krachtig beeld is bijvoorbeeld dat van het meisje helemaal alleen in haar boot, moedig roeiend in een uitzichtloos wit meer onder een zwarte hemel.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Tim van den Abeele
Bestel hier het boek

Melissa Castrillón – Machtige Min

“Tekst en beeld vullen elkaar in een perfecte synergie aan, waarbij je beide elementen nodig hebt om het verhaal te begrijpen. En ook in de compositie zijn tekst en beeld complementair aan elkaar. Op elke pagina vormen ze een harmonisch geheel. De jury bekroont dit verzorgde prentenboek, juist vanwege de kracht van de beeldtaal.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Melissa Castrillón
Bestel hier het boek

Jan Van Der Veken – Het botenboek

“De illustraties van Van Der Veken zijn krachtig, helder en overzichtelijk. Ze zijn bijzonder geschikt voor het educatieve doeleinde van het boek, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Er zijn vele hoogtepunten, zoals de prachtige onderzeeboot de Trieste, die moederziel alleen ronddobbert in de stille, diepe oceaan.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Jan van der Veken
Bestel hier het boek

Floor de Goede – Rekenen voor je leven

“Tekst en beeld verhelderen elkaar en zijn niet los van elkaar te zien. Ze complementeren elkaar exact op dat ongedefinieerde gebied van details in lijn, kleur, klank, diepte en vorm. Beeldvullende illustraties waarin het verhaal met kracht in duidelijke lijnen en kleurvlakken wordt neergezet, worden afgewisseld met stripachtige cartoons voor de rekenlessen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Floor de Goede
Bestel hier het boek

Felicita Sala – Als een boom

“De zwierige en gevoelige illustraties van Felicita Sala nemen je moeiteloos mee in de diepere wetenschappelijke laag van het boek over bomen. Ze leidt je blik langs de dansende kronkelingen van boomwortels en de dieren die tussen de wortels leven, en maakt een fonkelende ondergrondse sterrenhemel van de schimmels die alle bomen met elkaar verbinden.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Felicita Sala
Bestel hier het boek

Quentin Zuttion – Noem me Nathan

“Schrijnend, heftig, treffend, rauw: stuk voor stuk woorden die de indringende beeldtaal en het in soms donkere, soms regenboogkleurige tinten geschetste verhaal kenmerken. Niet alleen het perspectief van Nathan, die op z’n indringendste momenten zou willen dat hij zijn borsten van zich af kon rukken, maar ook dat van zijn ouders en vrienden, zijn in vrij losse lijnen met weinig kaders vloeiend en passend bij het thema verbeeld.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Quentin Zuttion
Bestel hier het boek

Linde Faas – Jij mag alles zijn

“Het hoopvolle dat dit kinderboek ondanks het ongrijpbare, intense verdriet van een ouder overeind houdt, bestaat zeker ook dankzij de invloed die Linde Faas met haar illustraties op het verhaal heeft. Naast het haast verdrinken in de zwarte, kriebelige golven of de vertrouwdheid van een groot dekbed, ademt Jij mag alles zijn hoop – in de gefantaseerde knuffel met een kat en een bankje onder een grote boom, waar je samen zit met je moeder.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Linde Faas
Bestel hier het boek

Martijn van der Linden – Honden voor het leven

“In Honden voor het leven van auteur Arthur Japin doet Van der Linden iets uitzonderlijks: de Penseeljury vindt het uitermate knap hoe hij een auteur van grote naam met zijn beeldtaal haast weet te overvleugelen om dit boek van beider hand naar een hoger plan te tillen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Website Martijn van der Linden
Bestel hier het boek