[expositie] W.E.B. Du Bois Charting Black Lives

W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives

De Illustratie Ambassade toont, in samenwerking met The Black Archives, de expositie W.E.B. Du Bois Charting Black Lives; een reizende expositie van The House of Illustration. Deze tentoonstelling bekrachtigd de impact van datavisualisatie en was eerder te zien in Londen.

W.E.B. Du Bois is een van de belangrijkste en meest invloedrijke Afro-Amerikaanse activisten en intellectuelen van de 20e eeuw. Als mede-oprichter van de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) en auteur van het baanbrekende boek The Souls of Black Folk, wordt Du Bois geroemd om zijn diepgaande geschriften. Maar naast zijn beroemde essays produceerde Du Bois een verbazingwekkende – maar weinig bekende – verzameling infographics om pseudowetenschappelijk racisme uit te dagen, waarbij hij de visuele argumenten net zo krachtig maakte als zijn tekstuele.

W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives toont de complete set van 63 afbeeldingen die werden getoond op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900, geproduceerd door Du Bois en een team van Afro-Amerikaanse studenten van zijn sociologie-laboratorium aan de Universiteit van Atlanta. Deze visueel innovatieve grafieken en kaarten vormden een radicaal nieuwe benadering om racisme te weerleggen, gebruikmakend van opvallend gepresenteerde feiten en statistieken.

Assessed Value of Household and Kitchen Furniture Owned by Georgia Negroes © W. E. B. Du Bois

Naast reproducties van de afbeeldingen van Du Bois, presenteert de tentoonstelling kunstwerken van Mona Chalabi, Data Editor bij The Guardian. Geïnspireerd door Du Bois’ kenmerkende strakke lijnen, vormen en primaire kleuren verwerkt Chalabi recente data tot verrassende infographics.

W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives is mede samengesteld door Paul Goodwin, professor aan de University of the Arts London, curator, wetenschapper en specialist in Zwarte stedenbouw. Tentoonstellingsontwerper Violetta Boxill baseerde haar ontwerp op de originele tentoonstelling van Du Bois op basis van foto’s uit 1900.

The Black Archives (TBA) is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit Zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. De meer dan 10.000 aanwezige boeken en artefacten in de collecties gaan over racisme, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer. TBA stelt haar kennis, archief en collectie beschikbaar voor onderzoek, inspiratie en de tentoonstelling W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives.

Over de expositie in de pers
W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives is an exhibition from House of Illustration’. (read more)
www.houseofillustration.org.uk.

Programmaoverzicht
• Verslag van de lezing en gesprek over W.E.B Du Bois met Angela Tellier, Paul Goodwin, Iris Kensmil, Isabelle Britto op 9 december 2021
• Verslag van de lezing en gesprek over de kracht van datavisualisatie met Mona Chalabi, Winny de Jong en Sonja Kuijpers op 10 december 2021.
• Workshop en masterclass over datavisualisatie met Frédérik Ruijs op 14 december 2021.