Potloodcast

De Potloodcast

Aflevering 15: Iris van Wees

Iris van Wees is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over haar werk als illustrator en digitaal modeontwerper. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar kindertijd als dochter van een grafisch ontwerper, het gevecht met haar burn-out en haar digitale modecollectie.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 14: Piet Paris

Piet Paris is in deze speciale eindejaars-aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als mode-illustrator. Hij vertelt over tekeningen uit zijn jeugd, het gebruik van lijnen, het belang van restvormen en uitsneden in zijn illustraties en over zijn aankomende tentoonstelling in museum JAN in Amstelveen.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 13: Hedy Tjin

Hedy Tjin is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over haar werk als illustrator en kunstenaar. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar kleurrijke handschrift, een indrukwekkende reis naar Suriname en haar toekomstige kinderboek.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 12: Sarah Yu Zeebroek

Sarah Yu Zeebroek is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over haar werk als illustrator en muzikant. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over ijlende koortsdromen, haar avonturen op de kunstacademie en een serie bijzondere tekeningen op Chinees offerpapier.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 11: Paul Faassen

Paul Faassen is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als illustrator. Hij vertelt aan de hand van vijf beelden over anekdotes uit zijn jeugd, zijn grootste inspiratiebronnen en kleurrijke vlekkenvogels.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 10: Joost Swarte

Joost Swarte is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als striptekenaar en illustrator. Hij vertelt aan de hand van vijf beelden over strips uit de jaren ’70, de ontdekking van zijn tekenstijl en zijn iconische cover voor The New Yorker.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 9: Loes Faber

Loes Faber is in deze Potloodcast aan het woord over haar nieuwe boek Ik ben mijn muze. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar jeugd, de geschiedenis van vrouwen in de kunst en vrijheid in het tekenen. 
Beluister hier de aflevering

Aflevering 8: Jip van den Toorn

Jip van den Toorn is in deze Potloodcast aan het woord over haar werk als cartoonist en illustrator. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar interesse in outsider art, slimme beeldgrapjes en haar getekende columns voor De Volkskrant.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 7: Angela de Vrede

Angela de Vrede is in deze Potloodcast aan het woord over haar levenslange liefde voor tekenen. Ze was een pionier op het gebied van illustratie. Er werd op de kunstacademie zelfs een eigen studierichting voor haar opgericht. Nu praten we over haar werk en over hoe het allemaal begon.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 6: Sonja Kuijpers

Sonja Kuijpers is in deze Potloodcast aan het woord over haar fascinatie en liefde voor datavisualisaties. Zo’n Tien jaar geleden was Sonja nog landschapsarchitect, nu is ze een gelauwerd data-illustrator (zoals ze zichzelf sinds een jaar noemt). We praten over haar werk, inspiraties, invloeden en over hoe alles begon.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 5: Ludwig Volbeda

Ludwig Volbeda is in deze Potloodcast aan het woord over zijn observatie, over eilanden en verhalen. Hij vult zijn muren en schetsboeken met ragfijne tekeningen, schetsen en gedachten. Nu praten we over zijn werk en hoe het allemaal begon.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 4: Saša Ostoja

Saša Ostoja is tien jaar geleden afgestudeerd aan de afdeling Fine Arts aan de HKU. Hij is intussen een succesvolle illustrator met uiteenlopende opdrachtgevers; De Volkskrant, het Van Gogh Museum, Nike, WeTransfer en meer. In deze aflevering van de Potloodcast vertelt hij over Steamboat Willy, de invloeden van Haring en Rousseau en zijn katten Binky en Linky.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 3: Tja Ling Hu

Tja Ling Hu vertelt in deze Potloodcast aan het woord over haar jeugd, inspiratiebronnen (zoals de prenten van Ando Hiroshige) en over de uitgave Before I was Born.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 2: Aart-Jan Venema

Aart Jan Veenema is illustrator werkend in zowel de redactionele als zakelijke sector. In deze aflevering van de Potloodcast vertelt Aart-Jan over zijn voorliefde voor de old school Donald Duck, zijn tuin en het jaar 2026.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 1: Ikram El Messaoudi

Ikram El Messaoudi is een 31-jarige illustrator. Ze is opgeleid aan de HKU modeafdeling en heeft daarna haar Fashionmaster gehaald in Arnhem aan ArtEZ. Ze levert nu zowel autonoom werk als werk in opdracht en daarnaast is ze ambassadeur van de Illustratie Ambassade. In deze aflevering van de Potloodcast vertelt Ikram over de tulpen van haar vader, mode en haar vrije werk.
Beluister hier de aflevering