Potloodcast

De Potloodcast

(English below)

In deze podcast wordt een illustrator aan de hand van vijf beelden geïnterviewd. Via deze beelden duiken we in het leven en het brein van de illustrator. Wie is de persoon achter de beelden? Wat maakt dat de beelden tevoorschijn komen? Een portret in geluid van iemand die in beelden denkt. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en je hoort als eerste wanneer de volgende Potloodcast te beluisteren is.

In this podcast, an illustrator is interviewed using five images. Through these images, we delve into the life and mind of the illustrator. Who is the person behind the images? What drives the images to emerge? An auditory portrait of someone who thinks in images. Sign up for the newsletter here, and you’ll be the first to know when the next Potloodcast is available to listen to.

Seizoen 2

LouLou João

Episode 24: LouLou João

In deze aflevering gaat Floortje Smit in gesprek met LouLou João. De illustrator ontwierp het affiche voor de tentoonstelling Home, A sense of belonging en exposeert ook zelf. Haar werk strekt zich uit van grote opdrachten voor bedrijven als MTV, Meta en Dropbox tot aan haar eigen autonome creaties. João brengt ons – aan de hand van 5 beelden – naar een bubbly, zachte en roze wereld, genaamd de fuck-it-verse. Een plek die zowel een toevluchtsoord biedt als een spiegel voor zelfontdekking. Luister hier

Episode 23: Brian Elstak

In deze aflevering gaat Floortje Smit in gesprek met beeldend kunstenaar en illustrator Brian Elstak. Een unieke editie van de potloodcast, waarbij voor het eerst een live publiek aanwezig is vanuit Kapitaal in Utrecht!
Elstak heeft zijn werk getoond in gerenommeerde instellingen zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam en tijdens Documenta. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Amsterdamprijs voor de kunst en twee zilveren penselen. Luister hier

Episode 22: Douwe Dijkstra

In deze aflevering van de potloodcast gaat Floortje Smit in gesprek met Douwe Dijkstra. Aan de hand van vijf bewegende beelden vertelt hij over zijn werkwijze, hoe hij zich heeft gevormd tot filmmaker, over spelen en de absurditeit van oorlog. In 2022 maakte hij de korte documentaire Buurman Abdi. In deze film reflecteert Abdiwahab Ali op zijn gewelddadige levensverhaal. De documentaire won verschillende prijzen, draaide op vele filmfestivals en was te zien op televisie. Luister hier

Illustratie, tekenen, Rietveld, Volkskrant Magazine, VPRO gids, Museum Overholland

Aflevering 21: Claudie de Cleen

In deze aflevering van de Potloodcast vertelt Claudie de Cleen aan de hand van vijf zelf gekozen beelden over haar werkwijze, over vrij werk en de keuze voor het tekenen, over het niet schetsen, het zoeken naar het juiste beeld in je hoofd en het materiaal dat daarbij past. Claudie de Cleen tekent sinds 2000 voor onder andere de Volkskrant en de VPRO gids. Ze is ook een van de Blikverruimers in de expositie met een heldere en veelzeggende zwart/wit tekening in inkt ‘Illustreren is zoeken’. Luister hier

Episode 20: Rachel Sender

In this episode of the Potloodcast, illustrator Rachel Sender talks us through several images that have had special meaning to her throughout her life. After four years spent gaining experience at graphic design studios in her native Barcelona, Rachel moved to The Netherlands to start her own practice.  Editorial illustration is now the core of her client work,  which she combines with teaching at the illustration department of the Willem de Kooning Academy. Find the episode here

Episode 19: Emilie Sitzia

In this episode of the Potloodcast, Prof. Dr. Emilie Sitzia tells the story about her fascination for the synergy between word and image. Since 2017, she holds the Special Chair of Illustration at the University of Amsterdam, established by the Fiep Westendorp Foundation. Emilie is co-curator of the current exhibition ‘Trailblazers: 20th century illustrators and activism’. Find the episode here

Aflevering 18: Djenné Fila

In deze aflevering van de Potloodcast vertelt Djenné Fila aan de hand van vijf zelf gekozen beelden over haar werkwijze, over collages, over het vinden van een eigen vorm maar ook over troostkaarten en haar favoriete materialen. Djenné Fila is winnaar van de Gouden penseel 2023 voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Beluister hier de aflevering

Sue Coe in the Potloodcast The podcast of the Illustration Embassy

Episode 17: Sue Coe

In this episode of the Potloodcast, Sue Coe tells the story about her life and what shaped her as an activist artist. Using five previously selected images, she talks about her childhood, the influence  of growing up next to a slaughterhouse and the meat industry. Find the episode here

Aflevering 16: Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als illustrator. Hij vertelt aan de hand van vijf beelden over zijn kindertijd in Indonesië, zijn eerste schreden op het pad als illustrator in Nederland en over het werken in opdracht.
Beluister hier de aflevering


Seizoen 1

Aflevering 15: Iris van Wees

Iris van Wees is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over haar werk als illustrator en digitaal modeontwerper. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar kindertijd als dochter van een grafisch ontwerper, het gevecht met haar burn-out en haar digitale modecollectie.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 14: Piet Paris

Piet Paris is in deze speciale eindejaars-aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als mode-illustrator. Hij vertelt over tekeningen uit zijn jeugd, het gebruik van lijnen, het belang van restvormen en uitsneden in zijn illustraties en over zijn aankomende tentoonstelling in museum JAN in Amstelveen.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 13: Hedy Tjin

Hedy Tjin is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over haar werk als illustrator en kunstenaar. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar kleurrijke handschrift, een indrukwekkende reis naar Suriname en haar toekomstige kinderboek.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 12: Sarah Yu Zeebroek

Sarah Yu Zeebroek is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over haar werk als illustrator en muzikant. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over ijlende koortsdromen, haar avonturen op de kunstacademie en een serie bijzondere tekeningen op Chinees offerpapier.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 11: Paul Faassen

Paul Faassen is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als illustrator. Hij vertelt aan de hand van vijf beelden over anekdotes uit zijn jeugd, zijn grootste inspiratiebronnen en kleurrijke vlekkenvogels.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 10: Joost Swarte

Joost Swarte is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als striptekenaar en illustrator. Hij vertelt aan de hand van vijf beelden over strips uit de jaren ’70, de ontdekking van zijn tekenstijl en zijn iconische cover voor The New Yorker.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 9: Loes Faber

Loes Faber is in deze Potloodcast aan het woord over haar nieuwe boek Ik ben mijn muze. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar jeugd, de geschiedenis van vrouwen in de kunst en vrijheid in het tekenen. 
Beluister hier de aflevering

Aflevering 8: Jip van den Toorn

Jip van den Toorn is in deze Potloodcast aan het woord over haar werk als cartoonist en illustrator. Ze vertelt aan de hand van vijf beelden over haar interesse in outsider art, slimme beeldgrapjes en haar getekende columns voor De Volkskrant.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 7: Angela de Vrede

Angela de Vrede is in deze Potloodcast aan het woord over haar levenslange liefde voor tekenen. Ze was een pionier op het gebied van illustratie. Er werd op de kunstacademie zelfs een eigen studierichting voor haar opgericht. Nu praten we over haar werk en over hoe het allemaal begon.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 6: Sonja Kuijpers

Sonja Kuijpers is in deze Potloodcast aan het woord over haar fascinatie en liefde voor datavisualisaties. Zo’n Tien jaar geleden was Sonja nog landschapsarchitect, nu is ze een gelauwerd data-illustrator (zoals ze zichzelf sinds een jaar noemt). We praten over haar werk, inspiraties, invloeden en over hoe alles begon.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 5: Ludwig Volbeda

Ludwig Volbeda is in deze Potloodcast aan het woord over zijn observatie, over eilanden en verhalen. Hij vult zijn muren en schetsboeken met ragfijne tekeningen, schetsen en gedachten. Nu praten we over zijn werk en hoe het allemaal begon.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 4: Saša Ostoja

Saša Ostoja is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over Steamboat Willy, de invloeden van Haring en Rousseau en zijn katten Binky en Linky.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 3: Tja Ling Hu

Tja Ling Hu vertelt in deze Potloodcast aan het woord over haar jeugd, inspiratiebronnen (zoals de prenten van Ando Hiroshige) en over de uitgave Before I was Born.
Beluister hier de aflevering

Aflevering 2: Aart-Jan Venema

Aart Jan Veenema is redactionele illustrator. In deze aflevering van de Potloodcast vertelt hij over zijn voorliefde voor de old school Donald Duck, zijn tuin en het jaar 2026.
Beluister hier de afleveringAflevering 1: Ikram El Messaoudi

Ikram El Messaoudi is een 31-jarige illustrator. Ze is opgeleid aan de HKU modeafdeling en heeft daarna haar Fashionmaster gehaald in Arnhem aan ArtEZ. Ze levert nu zowel autonoom werk als werk in opdracht en daarnaast is ze ambassadeur van de Illustratie Ambassade. In deze aflevering van de Potloodcast vertelt Ikram over de tulpen van haar vader, mode en haar vrije werk.
Beluister hier de aflevering