[educatie] All In

ALL IN

2 februari 2021

Een unicum: voor het eerst worden de eindexamenwerken van negen kunstacademies samen gepresenteerd. De tentoonstelling ALL INN is een plek voor jonge kunstenaars om hun werk na een grillig eindexamensiezoen eindelijk aan de wereld te laten zien. De tentoonstelling, die als cultuurtip van 2021 in de Volkskrant wordt genoemd, is van 31 maart tot en met 3 april in Het HEM te Zaandam te zien.  

COVID-19 gooit voor velen roet in het eten, zo ook voor de kersverse afgestudeerden van de kunstacademies. Waar normaal tentoonstellingen worden gehouden waar de kunstenaars hun werk fysiek kunnen tonen aan publiek, was dit door de maatregelen in 2020 niet mogelijk. Studenten studeerden af op hun studentenkamertje en moesten hun werk via de sociale media aan de wereld laten zien. Om de kunstenaars toch de ‘normale’ ervaring te geven besloten de beeldende-kunst afdelingen, onder leiding van Rieke Vos, een expositie te organiseren met werk van afgestudeerden van negen kunstacademies. De 175 deelnemende studenten zijn afkomstig van AKI Enschede, St. Joost School of Art & Design, ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie, HKU, KABK, Maastricht Institute of Arts, Minerva en WdKA.  

Niet alleen is dit de eerste gezamenlijke expositie in Nederland ooit, maar ook is er geen selectie onder de afgestudeerde kunstenaars gemaakt. Op deze manier komt samenwerking boven concurrentie te staan en collectiviteit boven individualisme. Naast een tentoonstelling hebben afgestudeerden zelf een publiek programma samengesteld. In dit programma staat het leven als kunstenaar centraal. Hiervoor zijn uiteenlopende professionals uitgenodigd die komen praten over hun ervaringen in de artistieke wereld. Door het houden van een open gesprek willen de organisatoren de kunstpraktijk demystificeren, ongeschreven regels definiëren en taboes doorbreken.