[educatie] Archief

Indonesië Getekend

De expositie Indonesië Getekend van Beeld en Geluid Den Haag schetst een uniek tijdsbeeld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Er zijn bijzondere prenten te zien die aantonen hoe er destijds werd gedacht over de onafhankelijkheidsstrijd, de oorlogshandelingen en de politieke situatie. Eerder besteedde de Illustratie Ambassade al aandacht aan dit onderwerp met de scriptie van Noor de Kort tijdens de expositie Politiek Getekend.
Lees hier verder

Beeld van de expositie Politiek Getekend

Illustratie in het wetenschappelijk onderwijs

Wetenschappelijk onderzoek naar illustraties in boeken, kranten en tijdschriften – voor kinderen en volwassenen – als boekenkunst en kunstenaarsboeken.
Lees hier verder

A review of History of Illustration

This long awaited volume is the first of its kind: a complete worldwide history of illustration. Prof. dr. Emilie Sitzia reviews this ambitious work.
Lees hier verder

Cover illustratie van History of Illustration

Afstudeerders, deel 2

Op de grens van de anderhalvemetersamenleving en de hoopvolle terugkeer naar het oude normaal studeerde afgelopen weken een nieuwe lichting beeldmakers af aan de academies in Nederland. In een serie artikelen lichten we een aantal opvallende afstudeerprojecten uit, en onderzoeken we hoe deze zich tot elkaar verhouden. Dit is deel 2.
Lees hier verder

Beeld door Wumen Ghua

Column Emilie Sitzia

In deze column wordt de vraag beantwoord: ‘Why does illustration matter today?’ Lees hier verder

Coverillustratie van History of Illustration

Archivering van boekillustraties

‘Illustration is one of the most popular and accessible forms of visual art there is—it’s everywhere!,’ roept Judith Carnaby in een interview met Olivia Ahmad, conservator van House of Illustration in Londen. Hoewel inderdaad in bijna elke boekenkast een boek staat met illustraties erin, zijn de originele illustraties bijna niet toegankelijk voor de doorsnee geïnteresseerde persoon. En dat is jammer. Lees hier verder

© Frans Post

Column Emilie Sitzia

Over de illustraties in Robinson Crusoe van J.J. Grandville. Lees hier verder

Het digitale potlood

Een illustrator kan omgeven zijn door tientallen illustratiespullen, zoals kwasten, verf, potloden, papiersoorten, stiften en inkt, maar kan tegelijkertijd alle materialen in een pennetje vasthouden binnen een tekenprogramma.

De Illustratie Ambassade licht enkele tabletprogramma’s uit die het downloaden waard zijn. In dit artikel zullen we vijf tekenprogramma’s voor de tablet bespreken en ze met potloden beoordelen. ✏️✏️✏️✏️✏️

Lees hier verder

Eugenie Boon

Reframing the reference frames of reference

‘Kunst is geven en nemen’ zegt Eugenie Boon. Ze gaat in haar werk op zoek naar complexe verhoudingen tussen de Curaçaose en de Nederlandse cultuur. Met haar eindproject, getiteld Reframing the Reference Frames of Reference won ze de HKU Award in de categorie Artistieke Prestatie. Lees hier verder