[educatie] Eugenie Boon

Reframing the reference frames of reference

6 januari 2021

‘Kunst is geven en nemen’ zegt Eugenie Boon. Ze gaat in haar werk op zoek naar complexe verhoudingen tussen de Curaçaose en de Nederlandse cultuur. Met haar eindproject, getiteld Reframing the Reference Frames of Reference won ze de HKU Award in de categorie Artistieke Prestatie.  

Pagina bekijken

Eugenie Boon

Nadat ze was afgestudeerd aan Instituto Buena Bista in Willemstad, besloot Eugenie Boon naar Nederland te komen om kunst te studeren. ‘Kunst is niet echt iets wat bestaat in Curacoa, dus voor mij was het [de Nederlandse kunstwereld] een heel nieuwe wereld.’ Tijdens haar studietijd heeft Boon veel gereflecteerd op haar afkomst en haar positie. Hoe ze Nederland beleeft, maar ook hoe een Nederlander tegen haar aankijkt. Deze reflectie verwerkt ze in haar multimediale installaties, waar onderwerpen als religie, kolonialisme, gender, ongelijkheid en identiteit aan bod komen. Met haar werk wil Boon bruggen bouwen tussen twee werelden; de kijker wordt uitgedaagd om na te denken over een eigen standpunt en visie. En zo wordt kunst geven en nemen: Eugenie Boon geeft iets, maar het publiek is vrij om het (op) te nemen.  

Eugenie Boon

Over Reframing the Reference Frames of Reference werd door de onafhankelijke jury van de HKU Awards gezegd: ‘Met haar werk en visie toont Eugenie Boon zich niet alleen een activistisch kunstenaar maar ook een gedreven bruggenbouwer en potentiële gamechanger.’ Andere winnaars van de HKU Awards zijn Boudewijn de Pleij (Ondernemerschap), Jelle Hoogenberg en Marlon Sijnesael (Vernieuwing) en Irene Cassarina (erkenning van Gemeente Utrecht). De winnaars ontvingen ieder € 5000,-. De werken van de winnaars zijn onder meer te zijn tijdens ALL INN, een landelijke eindexamenexpo van 31 maart tot en met 3 april in het HEM.