[educatie] Workshops ‘Wat betekent thuis voor jou?’ door Lipika Bansal en Loïs Dalou

Workshops ‘Wat betekent thuis voor jou?’ door Lipika Bansal en Loïs Dalou

In het kader van de tentoonstelling Home, Sense of Belonging vonden twee workshops plaats in samenwerking met jongerencentrum Volta in het Westerpark, inmiddels een langdurige samenwerking met de meidengroep.

Wat betekent thuis voor jou?

We begonnen met een rondje door de tentoonstelling in het Meterhuis, ‘Home, A Sense of Belonging’. Vooral het werk van LouLou João sprak de meiden aan, de kleuren, maar ook de verhalen die ze met haar werk uitbeeldt over Afro-Europeanen en bijbehorende vooroordelen, konden ze aan relateren. Rustig bekeken we alle werken en uiteindelijk kwamen we boven en liet ik het werk van The company Adrien M & Claire B Acqua Alta, Crossing the mirror zien. In dit pop-up en augmented reality boek komen zwart-wit inkttekeningen en wit gevouwen papier samen. Als je met je tablet richt op de pop-up papieren sculpturen, dan zie je het virtuele leven van dansende miniatuurwezens en hun duik in een denkbeeldig waterrijk. 

Het is het verhaal van een vrouw, een man, een huis. Op een natte regenachtige dag wordt hun leven op zijn kop gezet: met het stijgende water, verdrinkt hun huis in een zee.

Buiten bekijken we de AR-poster expositie Welcome Home. De meiden zijn laaiend enthousiast, ‘het is magic!’. Met dit gevoel lopen we richting Volta, om daar vervolgens eerst onze persoonlijke verhalen te delen over de betekenis van thuis. De betekenis van thuis heeft diverse facetten en varieert, van vrienden, familie, mijn bed, maar ook eten geeft een gevoel van thuis, zoals het samen eten van watermeloen en kip. In het tweede deel van de workshop proberen we eerst een verhaal uit te werken, om deze vervolgens om te zetten in een storyboard. We sluiten de workshop af door de meiden de mogelijkheid te laten zien om zelf een stop-motion filmpje te maken met lego.

Maak je eigen flipboekje

De tweede workshop werd georganiseerd door Loïs Dalou. Dalou vertelt eerst over de geschiedenis van de folioscope en doet al meteen een simpele oefening met de meiden; maak een smiley met maar twee tekeningen. Op het eerste blaadje een blij gezicht en het tweede tekeningetje een boos gezicht, en als je die heel snel achterelkaar beweegt, denkt je brein dat je beweging ziet, die houdt je dus een beetje voor gek. Na deze oefening gaan we door met het maken van een echte animatie met meerdere tekeningen. Dalou stelt voor om een kort filmpje te maken van maximaal 3 seconden waar je een beweging in vastlegt. Vervolgens wordt je mobiel gebruikt als lichtbak om de contouren van de diverse frames over te trekken. De meiden werkten geconcentreerd aan hun flipboekje. Zo maakten ze iets van 10 tekeningen, die ze vervolgens achter elkaar zetten, een titelpagina maakten en vervolgens in een boekje vastklipten. Ze waren laaiend enthousiast, toen ze aan het einde van de workshop, elkaars eindresultaten zagen, variërend van een stuiterende bal, een dance-move tot een radslag.