[expositie] 15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs

Expositie 15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs

4 tot 20 juni, 2022

Openingstijden woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.
Adres Illustratie Ambassade. Meterhuis, Pazzanistraat 6, Amsterdam.


Binnen de expositie 15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs is werk te zien van de winnaars van de afgelopen vijftien jaar. De selectie bewijst dat het stipendium een waardevol steuntje in de rug is voor beginnende vakmensen. De illustratoren ontwikkelden zich en werkten aan veelzijdige projecten: van boekillustratie tot redactionele tekeningen en stop-motion film tot autonome illustratie.  

Naast beelden van de meest recente winnaars is er werk te zien van eerdere winnaars zoals Jip van den Toorn, Ludwig Volbeda, Chuck Groenink, Jesse Strikwerda en Tja Ling Hu.


© Anna Bay

Over de Fiep Westendorp stimuleringsprijs
Fiep Westendorp nam illustratie serieus als kunstvorm. Daarom stelde de Fiep Westendorp Foundation in 2007 de stimuleringsprijs in. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan drie jonge, veelbelovende illustratietalenten die net zijn afgestudeerd. Het stipendium biedt de makers de mogelijkheid hun werk te ontwikkelen tijdens de start van hun beroepspraktijk.  

Fiep Westendorp heeft zich altijd uitgesproken en ingezet voor het vak illustratie. Ze zag het als een volwassen kunstvorm die het waard was serieus genomen te worden. Bij haar overlijden, op 3 februari 2004, heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk en haar bezittingen nagelaten aan de door haar ingestelde Fiep Westendorp Foundation. Het promoten van het vak van illustratie is van de belangrijke doelstellingen van de FWF. Dit gebeurt sinds 2007 door de uitreiking van de Fiep Westendorp stimuleringsprijzen voor jonge illustratoren en door de aanstelling van Emilie Sitzia als Bijzonder Hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam.