[expositie] A Brick Is Not A Home

A Brick Is Not A Home

juni 2024 door Lois Dalou

Op 16 mei 2024 organiseerde de Illustratie Ambassade een werkmiddag voor illustratoren. Het Meterhuis veranderde in een tekenfabriek waar Carlyn Westerink, Zela Odessa Palmer, Dasha Starostin en Hasse van Leeuwen, samen met Loïs Dalou een zine maakten. Hierbij lieten ze zich inspireren door de verhalen uit twee tijdelijke tentoonstellingen in het Westerpark: “Home, A Sense of Belonging” in het Meterhuis en “MYgration” aan de Gosschalklaan. 

Beide exposities behandelen het thema ‘thuis’. In “Home, A Sense of Belonging” wordt dit thema onderzocht middels animatie en illustratie. In “MYgration” delen Zeynep, Ghada, Max, Asia, Shi, Pavel en Evgenii hun persoonlijke verhalen over migratie. De illustratoren maakten naar aanleiding van de twee exposities de zine “A Brick is Not a Home”. Hierin onderzoeken ze aan de hand van tekeningen wat er gebeurt met het concept ‘thuis’ wanneer je thuis voelen omslaat in een gevoel van ontheemding.

© Zela Odessa Palmer
© Carlyn Westerink

Tijdens het tekenen werd er volop gefilosofeerd over wat het betekent om je ergens thuis te voelen. Dit gevoel is zeker niet iets vanzelfsprekends. Veel van de tekeningen die ontstonden gingen over een zoektocht naar thuis. In de getekende zoektochten worden er wegen afgelegd, er wordt gebouwd en weer afgebroken. Ook werd er gesproken over de Europese verkiezingen die op 6 juni in Nederland zullen plaatsvinden.

De democratie is net als je ergens thuisvoelen helaas niet vanzelfsprekend. Beide hebben ze te maken met een gevoel van verbondenheid, je geaccepteerd voelen en het gevoel gehoord te worden. De Illustratie Ambassade hoopt dat de zine helpt bij het motiveren van mensen om hun stem uit te brengen gedurende de verkiezingen. Hoe meer mensen stemmen, hoe sterker de democratie wordt en hoe meer mensen zich thuis kunnen (blijven) voelen.

© Dasha Starostin
© Hasse van Leeuwen

Het was een productieve middag waarin een heleboel tekeningen zijn gemaakt. Na een strenge gezamenlijke selectie aan het eind van de middag, is een klein deel van de tekeningen samengevoegd tot de uiteindelijke zine. Met trots presenteren we: “A Brick is not a Home”.

We maken binnenkort bekend waar “A Brick is not a Home” besteld kan worden.