[expositie] archief lokale boekhandel
Te koop in de lokale boekhandel!
3 mei 2021
De boekhandel moeten we koesteren, want daar doe je ontdekkingen. Je weet niet wat je zoekt tot je het gevonden hebt. We brengen graag deze recente titels onder de aandacht.
Liefde voor film in boekvorm, een initiatief van Thé Tjong Khing
Na meer dan 400 boeken gooit Thé Tjong Khing het over een andere boeg: hij tekende met vier collega’s een stripverhaal voor volwassenen. Eén en hetzelfde verhaal is door tekenaars Marloes de Vries, Ibrahim R. Ineke, Aimée de Jongh, Thé Tjong Khing en Juliette de Wit op eigen manier naar beeld vertaald. Het idee kwam voort uit zijn liefde voor film en de mogelijkheid tot het bedenken van verschillende verbeeldingen. In de inleiding van de strip vertelt Thé Tjong Khing:
Een strip is als een film: je vertelt een verhaal in beelden. Met één groot verschil. Bij het maken van een film heb je naast een producent (uitgever) en een regisseur (stripmaker), acteurs, visagisten, stylisten, cameramensen, technici voor het licht en het geluid, decorbouwers, storyboard writers et cetera tot je beschikking. En als tekenaar en scenarist… ben je dit allemaal!
Het resultaat getiteld De man die geen saxofoon mocht spelen (uitgeverij Personalia) is een interessant experiment geworden. Allereerst heeft de snelle opeenvolging van stijlen (de strip beslaat zo rond de acht pagina’s per striptekenaar) een verfrissende uitwerking op het verhaal. Hoewel het duidelijk is dat Khing degene is met het initiatief voor het experiment – hij gooit het in zijn strip letterlijk en figuurlijk over een andere boeg – wordt uit de stripverhalen in combinatie met interviews met de makers duidelijk hoe deze persoon werkt en denkt. Tevens stelt Khing je in de gelegenheid om het originele verhaal van Lilian Blom zelf te verstrippen, aangezien het hele verhaal is opgenomen.
De man die geen saxofoon mocht spelen is geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, Marloes de Vries, Ibhrahim R. Ineke, Aimée de Jongh, Juliette de Wit en Lilian Blom en is een uitgave van uitgeverij Personalia.
Stiekem gedanst
De Kakkerlakjes zijn al een tijd een fenomeen in de boekhandel. De boekjes zijn als een kaart in een kaartenrek, alleen kun je er langer van genieten. De prachtig geïllustreerde boekjes bestrijken verschillende thema’s en zijn van A6 formaat, zodat ze zeer geschikt zijn om naar anderen te versturen. Of zoals Kakkerlakje het zelf zegt: ‘Groot genoeg om rustig van te genieten, klein genoeg om te versturen.’
De Kakkerlakjes zijn onderverdeeld in categorieën, van liefde en dood tot dans en culinair. Zo kun je zelf een boodschap kiezen die past bij de situatie van de ontvanger. En handig: bij het kopen van een Kakkerlakje krijg je een speciale envelop erbij.
Een recent uitgekomen editie van het Kakkerlakje is Stiekem gedanst, gebaseerd op het iconische jaren ’80 lied stiekem gedanst van Toontje Lager. Sanne Boekel heeft het lied op een kleurrijke manier in beeld gebracht met veel oranje, paars en blauw, die elkaar prachtig complementeren. Wanneer je het boekje leest met het liedje van Toontje Lager op de achtergrond kan je niet anders dan dansen door de kamer.
Stiekem gedanst is geïllustreerd door Sanne Boekel en uitgegeven door uitgeverij Loopvis.
Poezen & Katten scheuren!
Hoewel we alweer even in 2021 zitten is het nooit te laat om een kalender te kopen. Iedere illustratie in de kalender heeft een naam, die vaak verwijst naar de kattensoort of de naam van de kat. Zo heb je de ‘helikopterkat’, de nachtkatten, de straatkatten en de ‘betonpoes’, maar maak je ook kennis met Alexander, Jean, Barney, Rubble en Paola. Deze namen doen vermoeden dat de maker inspiratie heeft gevonden ik de directe omgeving. Soms bestaat een kat uit blokjes, of rondjes, is die met verf geschilderd of juist met potlood getekend. Iedere dag een kat om naar uit te kijken!
2021 Poezen & Katten WASCO en is uitgegeven door SCRATCH