[expositie] Baanbrekers-pers

Praktische informatie Baanbrekers

Data: donderdag 5 oktober t/m zondag 10 december 2023
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.30 en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.30
Locatie:
Meterhuis van Westergas
Adres: Pazzanistraat 6, 1014 DB Amsterdam 
Toegang: gratis
Publicatie: Blikverruimers met nieuw werk van hedendaagse illustratoren € 20,-
Taal: De expositie is NL en ENG-talig

Opening – op donderdag 5 oktober zal de expositie geopend worden door Hedy D’Ancona, Emilie Sitzia interviewt baanbreker Sue Coe

Bent u geïnteresseerd in een uitnodiging, neem dan contact op met Sharon Ullers, PR (sharon.ullers@illustratieambassade.nl / 06.44.29.65.20)

DE BAANBREKERS 

De dertien kunstenaars die zijn opgenomen in de expositie zijn; 

Fiep Westendorp (NL), Tove Jansson (FI), Ingrid Vang Nyman (DK), Judith Kerr (DE), Sue Coe (UK), Tomiyama Taeko (JP), Hannah Höch (DE), Gerda Wegener (DE/UK), Angel De Cora Dietz (USA), Luz Donoso (CL), Inji Aflatoun (EG), Jo Brocklehurst (UK), Na Hye-seok (KR). 

HEDENDAAGSE MAKERS

Blikverruimers – uitgave op krantformaat met 13 hedendaagse illustratoren, die hun beeld bij de thematieken van de dertien baanbrekers presenteren met werk van:
Xaviera AltenaGabi BrunhosoKwennie ChengClaudie de CleenEliane GerritsYoko Heiligers Loulou JoaoIris LamRachel SenderMarina SulimaBabette WagenvoortKrista van der Niet en plus een extra bijdrage van Jip van den Toorn
prijs: € 20,-

Baanbrekers programma in het Ketelhuis


In samenwerking met het Ketelhuis (naast het Meterhuis gelegen, de expositieruimte van Baanbrekers) worden er drie zondagochtenden een baanbrekers uitgelicht. Aansluitend op de vertoningen vindt een rondleiding plaats in de expositie Baanbrekers. 

Zondag 22 oktober, 10.30 – 12.00 uur, aansluitend is de expositie te bezoeken
Film: Tove (2020) 

“In search of freedom and desire” 

In het jaar 1945, na de Tweede Wereldoorlog, voelt de kunstenaar Tove Jansson een hernieuwde artistieke en sociale vrijheid. Haar onconventionele levensstijl – onder meer door de open relatie met een getrouwde politicus – staat dwars van de strikte idealen die haar vader hoog in het vaandel draagt. Wanneer ze de theatermaker Vivica Bandler ontmoet, voelt ze een alles verterende liefde voor de vrouw. 

Zondag 19 november, 10.30 – 12.00 uur, aansluitend is de expositie te bezoeken 
Film: The Danish Girl (2015) 
Einar en Gerda zijn getrouwd en allebei kunstenaar. Hun dagelijkse leven, huwelijk en hun kunst veranderen als Einar de controversiële beslissing neemt om als vrouw door het leven te gaan.

Zondag 10 december, 10.30 – 12.00 uur, aansluitend is de expositie te bezoeken
Film: When Hitler stole pink rabbit (2022)

Naar het gelijknamige boek van Judith Kerr.
1933, Berlijn. Anna is pas negen jaar oud wanneer haar leven plots verandert. Om aan de nazi’s te ontsnappen moet haar vader Arthur Kemper, een bekende journalist, naar Zürich vluchten. De rest van het gezin maakt een tijdje later plannen om naar Zürich af te reizen. Anna moet alles achterlaten, inclusief haar geliefde roze knuffelkonijn. 


Baanbrekers Catalogus –
Dertien Baanbrekers verder uitgelicht, een rondleiding bij de expositie. Met een voorwoord van Marlies Visser (directeur Illustratie Ambassade) en Emilie Sitzia (bijzonder hoogleraar Illustratie Universiteit van Amsterdam) en tekst van Floortje Smit (journalist).
prijs: € 19,95

Nieuwe afleveringen van de Illustratie Ambassade Potloodcast


De Potloodcast is dé podcast serie van de Illustratie Ambassade. In seizoen 2 wordt een illustrator aan de hand van vijf beelden geïnterviewd door journalist Floortje Smit. Via deze beelden duiken we in het leven en het brein van de illustrator. Wie is de persoon achter de beelden?

In het kader van de Baanbrekers verschijnen drie (dit keer Engelstalige) afleveringen met Baanbreker Sue Coe, hoogleraar illustratie Emilie Sitzia en deelnemende hedendaagse illustrator en docent Rachel Sender.

Klik hier voor eerdere afleveringen van de Potloodcast serie

OVER DE ILLUSTRATIE AMBASSADE
De Illustratie Ambassade is het (digitale) platform dat de zichtbaarheid vergroot van de veelzijdigheid van illustratie – zowel als beroep als kunstvorm. De Ambassade zet zich in voor Nederlandse makers in het (inter)nationale speelveld door het ondersteunen en stimuleren van talent. Middels exposities, evenementen en educatie toont zij de impact en kracht van een unieke, inhoudelijke en toegankelijke beeldcultuur en betrekt hiermee de kijker.
Vanuit een initiatief van de Fiep Westendorp Foundation en in samenwerking met de Stichting Illustratie Biënnale Nederland is de Illustratie Ambassade medio 2020 gelanceerd. Hiermee is een nieuw duurzaam platform opgericht dat een bron van historische kennis wil zijn, maar ook ruim aandacht besteedt aan hedendaags werk. De Illustratie Ambassade wordt gesteund door de Fiep Westendorp Foundation, Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Pictoright en werkt samen met organisaties in het werkveld zoals de BNO, het European Illustrators Forum en Pictoright.

In het kort: De Illustratie Ambassade is een plek waar de kracht van beeldtaal centraal staat. Ze biedt een platform gewijd aan de kunst van illustratie en graphic art, met speciale aandacht voor expositie, participatie en educatie voor zowel de maker als de toeschouwer.

ZIE OOK

Website: www.illustratieambassade.nl

Socials: Instagram

CONTACT

Contact pers: Sharon Ullers, PR Illustratie Ambassade 06.44.29.65.20 / sharon.ullers@illustratieambassade.nl 

Read this page in English? Please click here