[expositie] Baanbrekers

Expositie Baanbrekers

Internationale illustratie-iconen uit de 20e eeuw 

Illustratie Ambassade
Oktober t/m december 2023, Westergas, Amsterdam


Untitled, © Jo Brocklehurst

Van oktober t/m december 2023 organiseert de Illustratie Ambassade de tentoonstelling Baanbrekers in het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam. De tentoonstelling richt zich op een uitzonderlijke generatie vrouwelijke illustratoren uit het begin van de 20e eeuw. Deze illustratoren legden zich toe op de specifieke vraagstukken van hun tijd — kwesties die vandaag de dag nog steeds even actueel zijn. Met hun werk verhelderden, reageerden en anticipeerden de illustratoren op deze maatschappelijke vraagstukken en groeiden uit tot illustratie-iconen.

De aanleiding van deze tentoonstelling ligt bij een onderzoek van hoogleraar Emilie Sitzia en haar masterstudenten aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Maastricht. Zij verdiepten zich in een groep van elf invloedrijke illustratoren en tijdgenoten van Fiep Westendorp; variërend van Pippi Langkous illustrator Ingrid Vang Nyman, avant-gardist Tove Jansson, tot dadaïst Hannah Höch. De onderzoekers plaatsten de betekenis en maatschappelijke zeggingskracht van de illustraties van deze makers in een internationale context en in hun tijd, op een manier zoals dat niet eerder gedaan is. 

De tentoonstelling Baanbrekers, en bijhorende publicatie die tegelijkertijd zal verschijnen, tonen aan hoe het medium illustratie zich manifesteert als zeer toegankelijk instrumentarium dat de beeldvorming over maatschappelijke kwesties kan bevorderen.

In de expositie zullen hedendaagse illustratoren reageren op de thema’s die in de expositie aan de orde worden gesteld. Zoals


Expositie team Baanbrekers
Emilie Sitzia, Gioia Smid en Marlies Visser. 
Publicatie Floortje Smit.