[expositie] Blind Walls Gallery

24 mei 2021 door Eva Zandkuijl

In de afgelopen jaren is street art meer en meer een publiekstrekker geworden. Van graffiti en muurschilderingen tot 3D-objecten en kleine verassingen op een willekeurige straathoek. In deze serie onderzoeken we verschillende vormen van illustratie in de openbare ruimte, en het effect dat deze straatkunst heeft op haar omgeving. Deze keer: De Blind Walls Gallery in Breda.

Verhalen van de stad

Elke stad zit vol verhalen. Verhalen over het verleden, over het heden en over de toekomst. Verhalen zijn wat de inwoners van een stad bindt, en toch kennen we er vaak weinig. Wat er te weten valt is meestal verstopt in een boek, of wordt getoond achter de muren van een museum. Zo niet in Breda. Daar vertellen bijna honderd muurschilderingen op openbare plekken de verhalen van de stad, en het aantal is nog altijd groeiende.

Deze murals vormen samen de Blind Walls Gallery. Het project is geïnspireerd op een geschilderd paneel uit 1418, met daarop het stadsgezicht van Breda. Naast de grote kerk domineert in het plaatje vooral de stadsmuur. Deze muur gaf de stad aanzien en haar inwoners bescherming, maar verdween. Toen het project in 2014 van start ging was van zulk aanzien door middel van de muren in de stad nog weinig sprake. Precies daarin wilde de initiatiefnemers van Blind Walls Gallery verandering brengen, en hoe dat beter te doen dan met kunst?

Symbiose

De muurschilderingen, die gemaakt worden door kunstenaars en illustratoren uit binnen- en buitenland, hebben altijd een link met de plek waarop zij zich bevinden. Zo vormen ze een symbiose tussen verleden en heden. Een van de eerste murals in het project was bijvoorbeeld Ring a Ring o’ Rosie (2014), dat zich bevindt aan de Mols parkeerplaats. Kunstenaars Rutger Termohlen, Collin van der Sluijs en Super A verbeeldden met een metershoge, realistisch geschilderde rat de pestepidemie die Breda teisterde aan het begin van de 16e eeuw. De parkeerplaats in kwestie fungeerde op dat moment als kerkhof voor pestgraven.

Op een andere plek in de stad maakte illustrator Frau Isa in 2019 een tweeluik van 16 meter hoog. Zij werd daarbij geïnspireerd door de geschiedenis van de Bredase chocoladefabriek Kwatta, die in de jaren ‘70 de verpakte chocoladereep op de markt bracht. In woonwijk de Belcrum zijn drie muren door schilder DZIA in 2016 versierd met een toekan, een zwaan en een flamingo. Ooit was de wijk als poldergebied namelijk een uitstekende broedplaats voor vogels.

Openbaar museum

De muren van de stad fungeren door de Blind Walls Gallery als openbaar museum. Het is daarmee niet alleen een manier om de verhalen van de stad aan een groter publiek te tonen, maar het verlaagt ook de drempel van het kijken naar kunst voor mensen die uit zichzelf niet snel een museum zouden bezoeken. Gratis en ten alle tijden toegankelijk verbinden de muurschilderingen mensen, plekken en verhalen. Zo maken ze van de stad een permanente tentoonstelling én een fijnere plek.