[expositie] Boekentips #1

Boekentips #1

11 april 2022

Illustratoren en kunstenaars publiceren aanhoudend de prachtigste boeken, magazines en andere soorten uitgaves. In de rubriek boekentips brengen we graag een verzameling van deze recente titels onder de aandacht.


Terra Ultima door Raoul Deleo

Terra Ultima

De afgelopen tien jaar ontdekte en verkende Raoul Deleo een onbekend deel van de aarde. Zijn bevindingen werden deel van een groeiende verzameling illustraties en objecten. Ze getuigen van een continent dat zo rijk aan flora, fauna en dieren is, dat het een mysterie blijft waarom het nooit eerder is beschreven. Het continent en de collectie noemde hij Terra Ultima.

Uit de collectie ontstond een gelijknamig boek. In het boek tekende hij de meest kleurrijke tekeningen: een schildpad met een rug als een kwal of een vis die lijkt op een kastanje. Alle beelden prikkelen de fantasie en bevragen de lezer of de dieren echt bestaan of niet.

Bestel hier de publicatie


The Spud Nr. 1 door Ellen Mandemaker

The Spud

Sinds vier jaar is kunstenaar Ellen Mandemaker een beetje verliefd op de aardappel. Het zijn vreemde, vormloze schepsels. Ellen gebruikt ze voor sculpturen, voor het vertellen van verhalen en natuurlijk om ze op te eten. Ze vulde al eerder een expositie met foto’s van de groente, maar brengt nu ook een kunsttijdschrift met ze uit.  

Het eerste nummer gaat over een aardappelkoppel dat ontzettend blij is met hun roze badkamer. Het beeldverhaal komt in de vorm van een boekje en is uit te vouwen tot een poster. In de toekomst zal deze eerste uitgave uitgroeien tot een serie waarin elke editie een andere kant van de aardappel belicht.  

Bestel hier de publicatie


Eve door Una

Eve 

In de nabije toekomst, in een wereld die op de onze lijkt, groeit hoofdkarakter Eve op in een liefdevol gezin dat wordt bedreigd door een samenleving die neigt naar totalitarisme. Na een ongeluk dat alles verandert, moet Eve in haar eentje op pad om te overleven.

De auteur van het boek, Britse kunstenaar Una, tekende tijdens de pandemie en de Brexit aan deze graphic novel. Haar boek vertelt over het huidige politieke klimaat van het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit een combinatie van handgemaakte en digitale tekeningen. Het is een aangrijpend verhaal voorzien van poëtische, beklijvende beelden over een wereld die afglijdt in dystopie.  

Bestel hier de publicatie


Cover Wobby #29 door Francesc Estrada

Pumping Iron 

Spieren, landschappen en geometrische vormen staan centraal in de nieuwe uitgave van Risomagazine Wobby. Aan de hand van het thema Pumping Iron creëerden illustratoren, kunstenaars en schrijvers hun interpretatie. Zo paraderen er gespierde elfen op de cover en lees je binnenin over een dwalende dwaas, het robotlichaam en een vleugje feminisme. 

Wobby wordt eens in het kwartaal uitgegeven en geprint met een Risomachine. Dat is een speciale printer waarbij je per kleurlaag drukt. Dit geeft de illustraties hun unieke uitstraling. Elke uitgave staat er een nieuw actueel onderwerp het uitgangspunt vormt.  

Bestel hier de publicatie