[expositie] Boekentips #10

Boekentips #10

Februari 2025

Illustratoren en kunstenaars publiceren aanhoudend de mooiste boeken, magazines en andere soorten uitgaves. In de rubriek ‘boekentips’ brengen we graag een verzameling van deze recente titels onder de aandacht.

De vrouw en zijn hoofd
We go to the park

De vrouw en zijn hoofd

De vrouw en zijn hoofd leest als een klassiek sprookje zoals we kennen van de gebroeders Grimm: gruwelijk en onverbloemd. Een echtpaar bezoekt de dokter, die hen vertelt dat de man ernstig ziek is aan zijn hart, longen en bloed. Kortom, aan alles. Er is een oplossing, maar die is drastisch. Uit liefde voor haar man stemt de vrouw ermee in: ze keert huiswaarts met enkel zijn hoofd. Hoewel het thema van het boek ingrijpend en grotesk is, zijn de illustraties juist verfijnd en subtiel. Fijngevoelige potloodstrepen en een zacht pastelkleurig palet roepen een nostalgische sfeer op, versterkt door het gebruik van analoge technieken en ambachtelijk papier. Dit contrast tussen inhoud en vorm maakt De vrouw en zijn hoofd tot een bijzonder en gelaagd werk.

Ingrid Gordon: https://ingridgodon.be/nl/
Benny Lindelauf: http://www.bennylindelauf.com/


We go to the park

We go to the park, presenteert het park als een plek voor reflectie en bezinning. We gaan op een reis, met een kinderlijk en fantasievol oog. In deze bijna spirituele tocht vloeien de landschappen en de natuur in elkaar over. De gelaagde tekenstijl – met zowel droge als natte materialen – draagt bij aan dit gevoel. Net als het park een speelplek voor kinderen is, zijn de boekpagina’s een speelplaats voor expressieve penseelstreken en aquarelvlekken. 

Kinderen zijn als het ware van nature filosofen, en in dit boek worden ook volwassenen uitgenodigd om buiten hun gebaande paden en kaders te treden. Net als de illustraties zijn de geschreven regels prachtig. Om hier even een voorbeeld van te geven, het boek opent met; “Some say we come from stars, that were made of stardust, that we once swirled into the world from nowhere. We don’t know. So we go to the park”.

Béatrice Alemagna: https://www.beatricealemagna.com/
Sara Stridsberg: –

Van nature queer
Metamorfose

Van nature queer

Aan het begin van dit poëtische verhaal volgen we een jonge jongen die wordt geteisterd door negatieve gedachten. Ze fluisteren hem in dat hij “te” is: te dwaas, te luid, te gevoelig, te veel. Deze zware overpeinzingen krijgen vorm in diepzwarte wolken en harde, hoekige strepen, getekend met Oost-Indische inkt en houtskool. Ze verbeelden niet alleen zijn innerlijke strijd, maar ook zijn idee van de stad: een chaotische plek vol donkere uitlaatgassen en vervuiling. Wanneer hij de wegen en hekken achter zich laat, betreedt hij het bos, waar een eik onverwachts tegen hem begint te spreken. Samen komen ze tot een bevrijdende conclusie: “Ik wil ademen!”. De tekeningen nemen een andere wending en worden meer open, meer licht, meer gekleurd en vormen op het einde bijna een feestje. Zien we nou regen of confetti in het woud?

Rollo Skinner: https://www.instagram.com/rolloskinner/


Metamorfose

Metamorfose is een boek waarin je vooral door te kijken kennis opdoet. Het bestaat uit een reeks beeldplaten die de transformatie van verschillende dieren blootleggen, fase voor fase. Het grote formaat (bijna A3) doet denken aan een atlas, waarin de afbeeldingen/kaarten de hoofdrol spelen. De illustrator wisselt tussen twee stijlen: een strakke, grafische tweekleurendruk die de veranderende contouren benadrukt en een gedetailleerde, pastelkrijtachtige techniek die de structuren en patronen van flora en fauna tot leven brengt. Door de indrukwekkende combinatie van formaat, symmetrie, kleurverloop en verfijnd detail nodigt Metamorfose je uit om met hernieuwde verwondering naar de schoonheid van de natuur te kijken.

Merlijne Marell: https://merlijnemarell.nl/
Geertjan Roebers: https://www.roebers.nl/

The Amphibian

The Amphibian – Issue 7 Folklore

Het mooie aan dit magazine is dat je in één keer meerdere werken hebt om te bekijken. The Amphibian is namelijk een literair- en kunstjournal. Voor elke editie zijn makers in de gelegenheid om poëzie, fictie en handpalmverhalen in te sturen. Binnen dit issue was het thema folklore, wat een geknipt onderwerp is voor de meest dromerige en mysterieuze illustraties, met veel natuur, ornament en aquarel. Daarnaast vormt het magazine een mogelijkheid om meer te leren over de minder bekende folklore verhalen. Zo’n onbekend verhaal vangt bijvoorbeeld illustrator Brian Mchenry in zijn illustratie over de Schotse “selkies”: zeehonden die op het land hun huid kunnen afwerpen om zo een menselijke gedaante aan te nemen. Niet onbegrijpelijk is dan ook het gekozen thema van de volgende editie: Metamorfosis.

The Amphibian: https://theamphibianlit.wordpress.com/