[expositie] boekentips #3

Boekentips #3

19 juli 2022

Illustratoren en kunstenaars publiceren aanhoudend de prachtigste boeken, magazines en andere soorten uitgaves. In de rubriek ‘boekentips’ brengen we graag een verzameling van deze recente titels onder de aandacht.

Dit Is een Dictatuur door Equipo Plantel en Mike Casal

Dit Is een Dictatuur

In een democratie worden beslissingen genomen op basis van de wil van het volk. Er zijn ook landen waar maar één persoon het voor het zeggen heeft en dat is de dictator. Maar wie wil er leven in zo’n land?
Dit boek, oorspronkelijk uitgegeven in Spanje kort na het einde van de Franco-dictatuur, is geschreven om de mechanismen van een dictatuur aan de volgende generatie uit te leggen. Meer dan veertig jaar later blijkt dat de boodschap van dit boek helaas nog altijd actueel is. 
Van ieder verkocht boek wordt een euro aan UNHCR gedoneerd.

Bestel hier de publicatie

Le Souffle du Nāy door Jules Playa

Le Souffle du Nāy

In deze Riso-uitgave door Franse illustrator Jules Playa gaat het hoofdpersonage op een avontuurlijke zoektocht. Het verhaal is vertaald in kronkelige schetslijnen die menig lezer een lach bezorgt.
De publicatie is online te bestellen via Instagram of te koop in de boekhandel van Terry Bleu.

Bestel hier de publicatie

Lennox en de Gouden Sikkel door Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak 

Lennox en de Gouden Sikkel

Voor dit unieke boek sloegen copywriter Zindzi Zevenbergen en beeldmakers Hedy Tjin en Brian Elstak de handen ineen. Tjin en Elstak genieten beiden afzonderlijk bekendheid vanwege hun eigenzinnige tekenstijl, ze zijn regelmatig terug te vinden in landelijke kranten en tijdschriften. Tjin werkt met viltstift in kleurrijke volvlakken en Elstak schetst in met waterverfkleuren scherpe illustraties. Nu beide tekenstijlen elkaar raken ontstaat iets geheel nieuws. Voor Zevenbergen is dit haar debuut als schrijfster.
Het boek is bekroond met een Zilveren Griffel en Zilveren Penseel 2022.

Bestel hier de publicatie

Het groeit weer aan door Claudie de Cleen

Het groeit weer aan

Het groeit weer aan is een buitengewoon vrolijk verstuurboekje van tekenaar, grafisch ontwerper, illustrator en nu ook schrijver Claudie de Cleen. Het verhaal vertelt over een haarbal op reis; maar waar gaat ‘ie naartoe? Met wie hebben we hier bovendien te maken? Er steken slechts vier menselijke ledemaatjes uit al dat haar.
Een boekje voor iedereen met kappersvrees – en dit komt vaker voor dan u denkt. Verkrijgbaar in boekhandels en cadeauwinkels door het hele land. En in de webwinkel van uitgeverij Loopvis.

Bestel hier de publicatie

Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven door Ulli Lust 

Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven

Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven is een road-strip over de bewogen reis van twee punkmeisjes naar Sicilië. Twee maanden duurt de reis van Ulli en haar nymfomane vriendin Edi. Zonder geld en zonder papieren trekken ze, met een slaapzak en één reserve-T-shirt, vanuit Wenen over de Alpen via Verona, Rome en Napels naar Sicilië.
Het boek won diverse internationale onderscheidingen, zoals de ICOM-Award 2010 voor de beste Duitse strip, de Max en Moritz Publieksprijs in Erlangen, de Artemisia Award en de Prix Revelation in Angoulême.

Bestel hier de publicatie

Soctopus door Jowi Schmitz en Nastia Cistakova

Soctopus

In het prentenboek Soctopus is alles een grote rommel waarin vrolijke figuren dansen over kleurrijke pagina’s. Tussen de rommel woont ook Soctopus: een knuffelhuisdier dat alles opeet en daardoor gigagroot is geworden. Naar de illustraties door Nastia Cistakova kun je uren blijven kijken en elke keer iets nieuws ontdekken. 

Bestel hier de publicatie

Snail Eye

Snail Eye 

Het Duitse magazine Snail Eye wordt geheel onafhankelijk gepubliceerd in de stad Leipzig. De uitgave van 2022 bevat interviews met makers, strips en heel veel illustratiewerk omtrent het thema ‘spiegels’. Het is een bijzondere bundeling vol interessante anekdotes en verrassende beeldgrapjes.
Alle opbrengsten worden gebruikt om het gelijknamige illustratiefestival te organiseren.

Bestel hier de publicatie

De Terugkeer van de Wespendief door Aimée de Jongh

De Terugkeer van de Wespendief

De Terugkeer van de Wespendief is inmiddels een klassieker onder de graphic novels. Het boek vertelt het verhaal van boekhandelaar Simon Antonisse wiens leven verandert in een stormachtige droom.
De terugkeer van de wespendief van Aimée de Jongh werd in vijf talen uitgegeven en won de prestigieuze Prix Saint-Michel voor de beste Nederlandstalige strip van 2014. The Guardian noemde het boek een van de beste beeldromans van 2016. In 2017 verscheen tevens een verfilming in opdracht van de AVROTROS, geregisseerd door Stanley Kolk.

Bestel hier de publicatie