[expositie] Boekentips #4

Boekentips #4

3 december 2023

Illustratoren en kunstenaars publiceren aanhoudend de prachtigste boeken, magazines en andere soorten uitgaves. In de rubriek ‘boekentips’ brengen we graag een verzameling van deze recente titels onder de aandacht. Nu met vijf illustratie cadeautips 

Het (menselijke) dierenkwartet door Marije Tolman

Het (menselijke) dierenkwartet 

Dit kleurrijke kwartetspel is gemaakt door Marije Tolman en gaat over dieren die op mensen lijken. In dit spel worden verschillende soorten dieren vergeleken met verschillende soorten mensen. Zo vergelijkt Marije een orang-oetang met een hipster, een naaktslak met een naturist, een rivierkreeft met een yup en een hyena met een hooligan. Verzamel jij als eerste alle vier influencers? Dit grappige spel is voor zowel kinderen als volwassenen. 

Bestel hier de publicatie

‘Downward facing bird’

In dit boek laat Marion Deuchars je op een toegankelijke en humoristische wijze kennis maken met yogahoudingen. Aan de hand van tekeningen en tekst wordt uitgelegd hoe de houdingen uitgevoerd kunnen worden en ook waar ze goed voor zijn. Stijve harken zijn er volgens Marion in alle soorten en maten. Dit boek is een goed cadeau voor iemand die yoga wil proberen of yoga inspiratie kan gebruiken. 

Bestel hier de publicatie

Unieke verzameling 50 jaar penselen

Sinds 1973 wordt jaarlijks een Gouden Penseel uitgereikt voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het jaar. In 2023 bestaan de Gouden Penselen dus 50 jaar! Om dit te vieren zijn er ansichtkaarten gemaakt van de 51 winnaars uit de afgelopen halve eeuw. Deze prachtige kaarten zijn leuk om te versturen, te krijgen of om zelf te houden. 

Bestel hier de publicatie

Kunstprentenboek van Leopold en Kunstmuseum Den Haag 

Kunstmuseum Den Haag geeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold regelmatig kunstprentenboeken uit. Deze prentenboeken vormen een aanvulling op grotere tentoonstellingen georganiseerd door het museum. Een mooi boek uit deze groeiende serie is bijvoorbeeld Het lied van de tijd uit 2016. Dit prentenboek gaat over het leven van Jan Toorop en is gemaakt door Kitty Crowther. Haar potloodtekeningen vormen een mysterieuze wereld vol verwijzingen naar de symbolistische schilderijen van Jan Toorop. Ook ter gelegenheid van de huidige tentoonstelling Hilma af Klint en Piet Mondriaan: Levensvormen is er een prentenboek verschenen. Dit nieuwste boek gaat over Hilma af Klint en is geschreven en geïllustreerd door Harriët van Reek. In vrolijke kleuren vertelt Harriët over de wijze waarop Hilma af Klint op zoek ging naar het onzichtbare en dit probeerde vast te leggen in haar schilderijen. 

Bestel hier de publicatie (Toorop)
Bestel hier de publicatie (Hilma af Klint)

Fiep met een gouden randje


In dit boekje kom je meer te weten over het leven van Fiep Westendorp. Wie was de vrouw achter al die mooie tekeningen? Het is geschreven door Gioia Smid en staat vol met collages van foto’s en delen uit Fiep’s tekeningen. Een leuk cadeau voor elke Fiep-fan! Bestel hier de publicatie