[expositie] Boekentips #6

Boekentips #6

9 februari 2024

Illustratoren en kunstenaars publiceren aanhoudend de prachtigste boeken, magazines en andere soorten uitgaves. In de rubriek ‘boekentips’ brengen we graag een verzameling van deze recente titels onder de aandacht. Deze keer delen we een selectie geïllustreerde publicaties rondom het thema: ecologie.

Feeding on Light

In deze publicatie staan 136 fotogrammen, 87 contactafdrukken en 496 negatieven van bladeren. Het zijn experimentele beelden gemaakt door Eva-Fiore Kovacovsky. In elk blad hebben insecten, schimmels en andere organismen sporen achtergelaten. Eva-Fiore legt hun gaten en gangetjes vast en plaatst ze in verschillende kleuren over elkaar heen. Op deze wijze ontstaan er wonderlijke patronen die aan tekeningen doen denken. 
Bestel hier de publicatieCODEX

Eileen Ryan is een andere kunstenaar die zich laat inspireren door sporen van insecten. Haar publicatie CODEX gaat over de patronen die kevers onder boomhars maken. Eileen probeert deze patronen te lezen als taal en maakt speculatieve vertalingen. Naast een getekend overzicht van door Eileen gevonden patronen, is er in CODEX een mysterieus verhaal te lezen. Dit verhaal zou misschien onder het boomhars geschreven kunnen staan.
Bestel hier de publicatieMarine Models (Notes on Representation Vol. 12) 

Deze publicatie is tot stand gekomen vanuit een fascinatie voor twee soorten zeedieren: de gesterde geleikorst en de zeeanemoon soort Nematostella vectensis. Dit zijn twee diersoorten die hun hele lichaam kunnen regenereren. Kunstenaar Irene Kopelman heeft 18 maanden lang meegelopen met wetenschappers die deze zeedieren onderzoeken. In de laboratoria liet Irene zich inspireren door de kleuren, bewegingen en texturen van de geleikorst en de zeeanemoon. Ze maakte allerlei tekeningen, schilderijen en sculpturen die nu in deze publicatie te bewonderen zijn.
Bestel hier de publicatieLet’s Become Fungal!

Dit boek is geschreven door Yasmine Ostendorf-Rodríguez en gaat over schimmelnetwerken en de lessen die deze netwerken ons kunnen leren. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met droomachtige tekeningen van Rommy González. De tekeningen van paddenstoelen, zwammen, mossen en schimmels heeft Rommy gemaakt met potlood, waterverf en inkt.
Bestel hier de publicatieMijn brief aan de dieren

Voor deze publicatie schreven 21 donateurs van Stichting Wakker Dier een brief aan de dieren in de vee-industrie. Naast de emotionele brieven staan gedetailleerde potloodtekeningen van Medy Oberendorff. Medy portretteerde verschillende veedieren die je recht aanstaren. De dieren lijken met hun intense blikken de brieven in zich op te nemen en kijken je als lezer afwachtend aan. Je ontvangt een bundel bij een donatie van minimaal 10 euro aan Stichting Wakker Dier.
Bestel hier de publicatie