[expositie] Boekentips #8

Boekentips #8

30 juni 2024

Illustratoren en kunstenaars publiceren aanhoudend de mooiste boeken, magazines en andere soorten uitgaves. In de rubriek ‘boekentips’ brengen we graag een verzameling van deze recente titels onder de aandacht.

De Bondgenoten 1
O Pinokkio

De Bondgenoten 1

De nieuwste graphic novel van Brecht Evens is een explosie van kleur met prachtig gedetailleerde aquarel illustraties. De Bondgenoten 1 is het eerste deel van een avonturenverhaal rondom een psychose. Het verhaal gaat over de tienjarige Arthur, die samenwoont met een vader die een psychose doormaakt. Arthur maakt tekeningen waar zijn vader geheime boodschappen in leest. In dit fascinerende verhaal van bijna driehonderd pagina’s, komen kinderlijke verbeelding en psychotische waanbeelden samen.

Brecht Evens: www.brechtevens.com


O Pinokkio

O Pinokkio is een hervertelling van het verhaal over de houten pop Pinokkio van Carlo Collodi. Imme Dros schreef de tekst en Carll Cneut maakte sfeervolle illustraties om in weg te dromen. In O Pinokkio komen tekst en beeld op mooie wijze samen en ze weten elkaar te versterken. Carll Cneut combineert kleine zwart-wit tekeningen die zich door de tekst heen bewegen met vijfentwintig grotere geschilderde illustraties. In dit boek valt genoeg te ontdekken!

Carll Cneut: instagram.com/carll.cneut
Imme Dros: https://nl.wikipedia.org/wiki/Imme_Dros

Dutch Landscape
Het meisje en de rots

Dutch Landscape

Deze publicatie bestaat uit 336 pagina’s vol raadselachtige landschappen van José Quintanar. Het is het resultaat van een project dat José begon toen hij naar Nederland verhuisde, geïnspireerd op de traditie van Nederlandse landschapschilderkunst. José werkt met grafische lijnen en felle kleuren. In deze publicatie onderzoekt hij onder andere de mogelijkheden van tekenen als spel. De landschappen zijn gemaakt met allerlei beperkende regels die steeds strenger worden, totdat het landschap uiteindelijk verdwijnt.

José Quintanar: www.josequintanar.com


Het meisje en de rots

Martha Verschaffel illustreerde het verhaal over het meisje en de rots, geschreven door Kristien In-’t-Ven. De illustraties zijn gemaakt met grafiet en bestaan uit een heleboel grijstinten. Haar tekenwerk roept een sfeer op van mysterie en melancholie. In het verhaal verschijnt er een pakketbezorger voor de deur die een meisje ongevraagd een rotsblok overhandigt, dat ze vanaf dat moment met zich mee moet dragen. Hoe moet ze omgaan met dit gesteente? Het is een troostrijk boek over het meedragen van verdriet en andere soorten emotionele bagage.

Martha Verschaffel: www.marthaverschaffel.com
Kristien In-’t-Ven: www.kristienintven.com

De boom die een wereld was

De boom die een wereld was

Deze verhalenbundel gaat over het leven rondom en in een boom. De tekst is geschreven door Yorick Goldewijk en de sprookjesachtige illustraties zijn gemaakt door Jeska Verstegen. Het boek is opgebouwd uit korte verhalen waarin je als lezer een kijkje krijgt in het hoofd van verschillende dieren. In de illustraties van Jeska worden donkere kleuren gecombineerd met pasteltinten en prettige structuren. Ze weet met haar kunstwerken de verhalen tot leven te toveren.

Jeska Verstegen: www.jeskaverstegen.nl
Yorick Goldewijk: www.yorickgoldewijk.nl