[expositie] Exposities van archieven

(aankomende) exposities illustratiearchieven

16 februari 2021

Van illustraties van anderen leer je het beste. Daarom kan het zeer nuttig zijn om exposities te bezoeken van archieven. Hier zie je niet alleen de illustraties zelf. De illustraties worden getoond binnen de context waarin ze verschenen zijn. We hebben drie ‘archief exposities’ uitgelicht.

Rawie en Pesapane. Poëzie in tekeningen.

Museum Meermanno, ook wel bekend als ‘het huis van het boek’, is te bezoeken in Amsterdam. Het museum beheert boeken uit alle perioden van de westerse boekgeschiedenis, met aandacht voor het uiterlijk, de inhoud, illustraties en de makers. Zo is vanaf 17 april 2021 een tentoonstelling over de potloodtekeningen van Elisa Pesapane te zien uitgegeven bij de gedichten van Jean Pierre Rawie. De tentoonstelling is gebaseerd op het maakproces van de bibliofiele uitgaven Parallellen (2017, De Carbolineum Pers). ‘Deze gedichten en de originele tekeningen zijn te zien in de expositie, alsook documentatie en proeven die het maakproces illustreren.’

Godinnen van de Art Nouveau

Het Allard Pierson beheert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze beschikken onder andere over een zeer uitgebreide grafische collectie, van ongeveer 1830 tot heden. ‘Het gaat zowel om bijzonder vormgegeven boeken, affiches en ander drukwerk als om de geschiedenis van het grafische vak.’ Zo zal vanaf 2 maart 2021 (uitgesteld) een tentoonstelling te zien zijn over de internationale art nouveau-stijl. Deze stijl was vooral populair aan het einde van de 19e eeuw en kenmerkt zich door vloeiende lijnen en florale motieven. In de tentoonstelling wordt specifieke aandacht gegeven aan schone vrouwen die in deze stijlbeweging vaak werden afgebeeld. Deze ‘godinnen’ onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd.

Frans Post: Dieren in Brazilië (1637-1644)

Het Noord-Hollands Archief (NHA) beheert het geheugen van Noord-Holland: van boeken tot foto’s, van bedrijfsdocumenten tot illustraties. Veel stukken zijn gedigitaliseerd, wat iedere Nederlander in de gelegenheid stelt om de archieven door te neuzen. Deze digitalisering maakt het ook mogelijk voor het NHA om webexposities te maken. In deze specifieke expositie zijn 34 geheel onbekende tekeningen te zien van Frans Post, een 17e-eeuwse kunstenaar uit Haarlem. De tekeningen zijn recent ontdekt in het enorme archief van NHA. Post werd vooral bekend door zijn Braziliaanse landschappen, maar plant-of dierstudies van zijn hand waren nog volledig onbekend. Tot nu, want op de 34 illustraties zien we prachtige dierschetsen, in de expositie begeleid door teksten waar de illustraties in context worden geplaatst. In de expositie kun je, in tegenstelling tot een real life expositie, in zoomen op de afbeelding, totdat je ieder penseelstreekje op de rug van het aapje kan zien.

© Frans Post