[expositie] Getekende Stadswildernis

Getekende Stadswildernis: een ode aan de biodiversiteit van het Westerpark

1 t/m 18 mei 2025

Openingstijden Woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Adres Illustratie Ambassade. Meterhuis, Pazzanistraat 6, Amsterdam.


Ter viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam nodigt de Illustratie Ambassade je uit om de natuur van het Westerpark te ontdekken. In ons gezamenlijke atelier, gevestigd in het Meterhuis op de Westergas, krijg je de gelegenheid om samen met illustratoren, Amsterdammers en andere geïnteresseerden de dieren en planten in de omgeving te verkennen en te verbeelden.

Centraal in de manifestatie staat een grote plattegrond, ontworpen door Timon Vader speciaal voor deze gelegenheid. Tijdens het evenement kun je zelf op zoek gaan naar de biodiversiteit van het Westerpark en je ontdekkingen in de vorm van tekeningen toevoegen aan de plattegrond. Zo groeit de tentoonstelling voortdurend en brengen we samen de natuur van het Westerpark in beeld.


Programma Meterhuis

1 mei 2025 — Feestelijke opening manifestatie

2 mei 2025 — Werkmiddag van de Illustratie Ambassade Academy
Lees hier het verslag van de bijeenkomst.

7 mei 2025 — Bezoek jongerenorganisatie Volta

8 mei 2025 — Opname Potloodcast met illustrator Harriët van Reek (NL)

9 mei 2025 — Workshop ‘Microscopische Tekentoer’ met Inge van Noortwijk
Lees verder

11 mei 2025 — Workshop ‘Kleiwandeling’ met Amber Malaïka Hyacinth
Lees verder

13 mei 2025 — BNO expertmeeting over AI en Illustratie
Lees verder

16 mei 2025 — Opname Potloodcast met illustrator Olivia Twist (ENG)

18 mei 2025 — Bezoek jongerenorganisatie Volta


Deelnemende illustratoren


Timon Vader is illustrator die balanceert op het snijvlak van mystiek, absurditeit en het poëtische. Zijn werk wordt bevolkt door expressieve figuren, die hij ook buiten het papier tot leven wekt, zoals op muren, keramiek, online en nog veel meer. Met zijn tekeningen wil hij de natuur in de stad dichter bij de kunst brengen door verhalen te maken die de rommelige schoonheid van de stadsnatuur weerspiegelen.

www.timonvader.com


Amber Malaïka Hyacinth is illustrator en beeldend kunstenaar. Haar werk kenmerkt zich door kleurrijke, volle beelden in de vorm van illustraties, keramiek en wandtapijten. Voor haar werk laat ze zich inspireren door haar dagelijkse leven: van koeien en treinen tot kreeften en vazen. Haar interesses leiden tot absurdistische en humoristische stillevens, die de kijker doen verwonderen.

www.ambermalaika.nl

Luistervink in de Getekende Stadswildernis

Tijdens de expositie hangt er een Luistervink in de expositie. Via je telefoon kun je zien én horen welke vogels 24/7 voorbij komen in het Westerpark!

Bekijk hier live alle vogels rondom de expositie! De top drie op 7 Mei:
1. Winterkoning
2. Roodborst
3. Tjiftjaf


De IJsvogel is ook gezien in het Westerpark.
Foto: Folkert de Boer

Over Luistervink

De techniek om vogelgeluiden te herkennen neemt de laatste jaren een vogelvlucht. De ontwikkeling in dit veld gaat de laatste jaren zo razendsnel dat het bijna niet bij te houden is en de kunstmatige intelligentie (AI) inmiddels beter vogels kan herkennen aan hun geluid dan menig mens. Maar je hoeft vogels niet te herkennen om van ze te genieten.

luistervink.nl is een project dat mensen op een speelse wijze weer met de natuur verbindt door live te laten “zien” welke vogels er zitten te zingen, en kwetteren, roepen of anderszins geluid maken. Eenmaal de oren geopend blijkt dat je overal vogels kan horen! Tevens levert het 24/7 registreren van vogelgeluiden een schat aan data op voor monitoring en onderzoek.

In samenwerking met the Greenmile komt Luistervink nu ook naar Amsterdam. Naast de tijdelijke locatie in het Westerpark, komen er Luistervinken te hangen bij het Rijksmuseum, de Stadhouderskade, Artis en in het Amsterdamse bos, zodat je je altijd en overal kan verwonderen over de vogels die daar te horen zijn.

De Vuurgoudhaan het kleinste vogeltje van europa komt ook in het Westerpark voor.
Foto: Folkert de Boer

Folkert de Boer is gespecialiseerd op het snijvlak van ecologie en techniek, en met de toepassing van  AI draagt hij bij aan de ontwikkeling van een meer efficiënte en nauwkeurige methode om biodiversiteit te bewaken en probeert hij mensen weer dichter bij de natuur te brengen.