[expositie] Grafixx

Wrijving op het jaarlijkse Grafixx-festival 

30 november 2023 door Lois Dalou

De fonteinen van Sophie Artz

Op 17, 18 en 19 november 2023 vond de elfde editie van het jaarlijkse Grafixx-festival plaats in De Studio in Antwerpen. Dit is een festival rondom illustratie, beeldverhaal en grafiek met performances, lezingen, tentoonstellingen, workshops, screenings én een zine markt. Dit jaar was het festivalthema ‘wrijving’ en werd er gezocht naar spanningen in en tussen het werk van een internationale selectie kunstenaars. De Illustratie Ambassade licht drie beeldmakers uit wiens werk dit jaar tijdens Grafixx te bewonderen was.

In de tentoonstelling op de eerste verdieping was er een ruimte gevuld met fonteinen. Aan de muren hingen ze getekend in allerlei vormen en maten, met kunstige bassins en omhoogschietende waterstralen. Ook stond er een sokkel met daarop een fontein van keramiek, waar echt water uitkwam en bezoekers spontaan muntjes in gooiden. Dit waren de fonteinen van Sophie Artz. Zij houdt zich in haar werk bezig met grenzen tussen wetenschap en kunst, en wat realiteit van fictie scheidt. Haar fontein-serie gaat over de spanning tussen kunstmatigheid en het natuurlijke. De fonteinen tekende Sophie met potlood en voor het water gebruikte ze gouache. De gecontroleerde potloodlijnen vormen een contrast met de vloeiende gouache, dat niet helemaal te controleren is en af en toe over de potloodlijnen heen sijpelt.

Droge naald ets en oliepastel van Sirien Salameh

Beneden in de kelder van De Studio was het werk van een aantal pasafgestudeerde kunstenaars te zien. Hier exposeerde Sirien Salameh kleurrijke oliepastel tekeningen van eten naast donkere drogenaaldetsen van olijfbomen. Dit zijn de tekeningen die Sirien maakte voor haar boek Waar de olijfboom Staat, een kookboek met recepten van haar Palestijnse moeder. Tussen de recepten door vertelt Sirien een verhaal over olijfbomen, traditie, verlies en bezetting. De twee verhalen schuren langs elkaar heen. Sirien omschrijft elk recept als een klein feestmaal en haalt hierbij vrolijke jeugdherinneringen aan. De warme gevoelens bij de herinneringen aan huiselijke gezelligheid worden met het verhaal over de Palestijnse olijfbomen vermengd met gevoelens van ontheemding.

Uit Now I Ride The Crust van Freddy K

Het Grafixx zine fest was verdeeld over twee ruimtes vol bezoekers die dicht op elkaar door de vele publicaties heen aan het bladeren waren. Tussen honderden bijzondere publicaties van onafhankelijke makers en uitgeverijen, lag het riso geprinte boekje Now I Ride The Crust van Freddy K, ofwel Freek Willems. Deze publicatie is uitgegeven door Ramsdam Books en er staan foto’s in van brood waar op verschillende manieren in gesneden is. Freddy K heeft zich bij het maken van de gesneden lijntekeningen laten inspireren door een theorie van Einstein waarin ruimtetijd wordt vergeleken met sneetjes brood. Het werk in deze experimentele uitgave is zowel te lezen als fotografie, beeldhouwen en tekenkunst. De gecombineerde disciplines wrijven en doen verwonderen.