[expositie] Home, A Sense of Belonging

Expositie: Home, A Sense of Belonging

12 april t/m 26 mei 2024 – Meterhuis van Westergas, Pazzanistraat 6, Amsterdam Donderdag t/m zondag, 12.00 uur – 17.30 uur – Toegang gratis
Lees hier meer over het programma en workshops

Home, a sense of belonging is een expositie gewijd aan animatie en illustratie. Met de kunstenaars Loreta Isac, Daan Botlek, Jasmijn Visser, Loulou João, Min Liu, Jasper Rietman, Bouba Dola, Ces Davolio, Adrien M & Clair B en filmmaker Douwe Dijkstra.

Home, A Sense of Belonging expositie foto: Jurriaan Hoefsmit

In de nieuwe expositie: Home, A Sense of Belonging komt het creatieve en grenzeloze gebied van illustratie en animatie samen. De expositie biedt een brede blik op illustratie en animatie. Met gastcurator Yvonne van Ulden, een expert op het gebied van animatie, biedt de Illustratie Ambassade een podium aan interdisciplinaire makers.

© Ces Davolio (en familie), When Life Becomes a Gif(t) – zoon Eliot componeerde de muziek
foto: Jurriaan Hoefsmit

Waar animatoren doorgaans werken met beeldsequenties, communiceert de illustrator meestal met één beeld. De disciplines zijn aan elkaar verwant maar hebben ook sterk een eigen kern en een andere manier van werken.

© Bouba Dola – The Womb foto: Jurriaan Hoefsmit

Door de digitale technieken en online beelduitingen komen de twee steeds meer naar elkaar toe. De kunstenaars nemen de bezoeker mee in die overgang, met het werk in het overkoepelende thema Home, a sense of belonging.

Van links naar rechts: © Loulou João, © Daan Botlek, © Loreta Isac foto: Jurriaan Hoefsmit
Opening expositie Home, A sense of Belonging : Marlies Visser, Yvonne van Ulden en Aneta Ozorek foto: Jurriaan Hoefsmit
© Daan Botlek
© Jasper Rietman
© Loulou João (detail)

AR-poster expositie Welcome Home

Onderdeel van de manifestatie is de AR-posterexpositie Welcome Home, in samenwerking met Kaboom Animation Festival en Animated Women/World. Winnaars van de open call zijn te bewonderen bij het Kaboom animatie festival in zowel Utrecht als Amsterdam

Lees hier verder

AR-posterexpositie Welcome Home foto: Jurriaan Hoefsmit
© Alessia Travaglini
© Tonke Koppelaar
© Carlyn Westerink

Opening – Home, Sense of Belonging

In gesprek met 3 kunstenaars met ieder een eigen invalshoek over de betekenis van thuisvoelen en thuishoren

Door: Lipika Bansal

Green screen zichtbaar, cursorpijltjes in beeld, viltstiften – filmmaker en animator Douwe Dijkstra maakt geen geheimen van zijn maakproces. In zijn korte films laat hij precies zien wat hij doet, vaak met een komisch en surrealistisch effect.  

Het dient een doel, natuurlijk: in zijn speelse animaties bevraagt hij relevante maatschappelijke thema’s. Wat is echt en wat is niet echt? 

Voor de tentoonstelling Sense of Belonging heeft hij nieuw werk gemaakt. Voor het eerst werkt Douwe met een analoge camera: “Je kan dus niets nabewerken en je moet wel werken met materiaal wat je hebt gefilmd. Er kan zo veel fout gaan en je kan natuurlijk niet opnieuw een filmpje maken. In die zin is het medium onverbiddelijk. En uiteindelijk maakt het ook niet uit water eruit komt, je houdt er direct van. Het was een verfrissende oefening.”

Douwe heeft zes portretten van verschillende mensen uit zijn buurt vastgelegd. Uitgangspunt is de relatie tussen hand en object vast te leggen met alleen beelden. De verhalen kan je als kijker er zelf bij bedenken. 

Zo heeft hij diverse portretten gefilmd voor ‘Handen Thuis’, een mix van directe buren, maar ook mensen die hij nier eerder kende en via vrienden heeft ontmoet. Zo kwam hij in een tienerkamer terecht met posters aan de muur, bij mensen met veel kunst thuis, mensen die zelf maken, een Syrisch persoon, die juist alles heeft achter moeten laten en geen objecten had, maar op zijn mobiel religieuze objecten liet zien. 

En dat is het thema waar Jasper Rietman op voortborduurt in zijn werk Exodus. Zijn animatie laat een oorlogsgebied zien. In deze lineaire animatie volg je een stroom vluchtelingen op weg en op zoek naar een betere toekomst. 

Jasper is een illustrator, gespecialiseerd in met de handgemaakte, met de hand ingekleurde illustraties. Hij werkt voornamelijk met acrylmarkers en fineliners op papier. In 2018 maakte Jasper een kijkboek op de grens van illustratie en stripboek. Met Submarine overlegden ze om er een interactieve versie van te maken. “Het is voor het eerst dat ik in een team werkte met animatoren, geluidstechnicus. We onderzochten wat we met animatie en muziek konden doen. Als je mensen toelaat krijg je een veel mooier eindresultaat.”

De animatie lijkt simpel in opzet, het is een lange strook waar je doorheen kan scrollen, je kan inzoomen, uitzoomen, sneller en langzamer er doorheen gaan. Wanneer je inzoomt, komen de beelden meer tot leven met geluiden van de straat.

In het derde gesprek met Loulou João een Afro-Belgische beeldende kunstenaar vertelt ze over het campagne beeld wat ze voor de tentoonstelling maakte. Ze beeldt een safe space uit, een fort van matrassen, een kasteel van kussens, waar je helemaal jezelf kan zijn, zonder last te hebben van de buitenwereld. Als je goed kijkt, zijn het allemaal kamers, waar Loulou zichzelf heeft geportreteerd; “alles wat ik graag doe heeft een plekje gekregen: rolschaatsen, breien, lezen film kijken, keramiek.”  Loulou begint haar werk altijd eerst in illustratievorm, schetsen en een storyboard te maken en vertaalt deze naar animatie. Ze kreeg steeds meer opdrachten en leerde zichzelf het gebruik van de 3D-software Blender aan. 

Ze werkt rond thema’s zoals mentale gezondheid, trouw blijven aan jezelf en identiteit. Dit doet ze allemaal door een eigen hyperrealiteit te creëren van ultra roze omgevingen. “Met mijn werk speel ik met diverse maatschappelijke thema’s als liefde, self love, maar ook de commercialisering ervan door dating apps.Misschien is er altijd wel iemand beter die bij je past, nu er zoveel keuze is.” 

Naast de animaties maakt Loulou ook keramiek, een totaal ander materiaal, maar toch geven deze objecten eenzelfde zacht, aanraakbaar gevoel. Zo vertelt ze het verhaal van de keramieken handen met gelnagels. Er hangt een bepaald waardeoordeel als de Afro-Europese diaspora gelnagels gebruikt, dat ze dom en oppervlakkig zijn. Met haar creaties wil ze juist een ander licht werpen op het narratief van vrouwen uit de Afrikaanse diaspora en zo bepaalde thema’s meer bespreekbaar te maken.

 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten, nieuwe afleveringen van de Potloodcast en meer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de Illustratie Ambassade op het online platform.

Programma in het Ketelhuis op 18 en 28 april: Ketelhuis x Illustratie Ambassade

Een avond met Douwe Dijkstra

Dit programma is een samenwerking met de Illustratie Ambassade – Dijkstra’s nieuwste werk is te zien in de expositie Home, a sense of belonging in het Meterhuisje. Tijdens deze speciale avond in Het Ketelhuis vertelt Dijkstra over zijn werk, aan de hand van de volgende korte films: 

Mijn Buurman Abdi (2022), 29 minuten – in Dijkstra’s special effect-studio zoekt hij met zijn buurman, een Somalische vluchteling, spelenderwijs naar vormen om het verhaal te vertellen over diens destructief verleden en creatief heden. Winnaar van de DDG Award voor beste korte documentaire.  

Eine Sekunde in Fränkli (2022), 10 minuten – Lang geleden bepaalde een handvol mensen welke motieven Zwitserland zouden representeren op hun munten. Hoe veel is het geld waard, en welke waarde representeert het?  

Green Screen Gringo (2016), 16 minuten – gewapend met een green screen legt ‘gringo’ Dijkstra de politieke en culturele werkelijkheid van hedendaags Brazilië bloot.  

Voor Film (2015), 12 minuten – Hoe ervaren mensen met beperkingen, strenge religieuze opvattingen of liefdesverdriet het medium film? Een korte docu over het bewegende beeld en het publiek.  

Démontable (2014), 12 minuten – de oorlog breekt uit aan de keukentafel. Helicopters scheuren de krant aan flarden; drones belagen een bord broccoli. Een speelse film over de absurde relatie tussen het dagelijks leven en het wereldwijde nieuws.


ZONDAG 28 APRIL 2024 om 19.00 uur
Het beste van Kaboom in één programma!

Het allerbeste van het beste, en dat in één vertoning! Maak gebruik van de gelegenheid en ervaar de beste kortfilms van Kaboom 2024. Best of Kaboom is een compilatie van de prijswinnaars van het festival, gekozen door zowel onze jury als door ons altijd enthousiast publiek. Competitieprogramma’s gemist? Geen probleem, dit is je tweede kans!
Bestel tickets voor 28 april hier

Dit is een samenwerking tussen Het Ketelhuis, Kaboom en de Illustratie Ambassade, n.a.v. de expositie A Sense of Belonging, die van 12 april t/m 26 mei plaats vindt in het Meterhuisje.