[expositie] Illustratie Biënnale 2021

Illustratie Biënnale 2021

24 februari 2021

Op 30 mei 2021 zal illustratie als vak en kunst weer uitgebreid worden gevierd tijdens het tweejaarlijkse festival Illustratie Biënnale, met interviews, exposities en publicaties. Door de huidige omstandigheden is het programma aangepast, zodat alles via een live stream te volgen is. De kracht van illustratie is dat ze in iedere situatie toepasbaar is, zo ook via een beeldscherm, terwijl honderden mensen kijken.  

Beeldcolumnist en auteur Renske de Greef opent zondag 30 mei om 11.30 uur het podiumprogramma via live stream vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De veelzijdigheid en kracht van illustratie staat centraal in presentaties van Bodil Jane, Sarah Yu Zeebroek, Peter Van den Ende, Farida Sedoc, Clemens den Exter, Johan Kleinjan, Jeanne Detallante, Zaou Vaughan en Leonie Bos. 

Zijprogramma’s

Naast een podiumprogramma zijn ook andere programma’s online te volgen. Zo vertelt illustrator Jip van den Toorn in haar expositie In de achteruitkijkspiegel over haar wekelijkse beeldcolumns over de corona-routekaart voor de Volkskrant. Daarnaast heeft de Illustratie Biënnale samengewerkt met elf illustratoren, waaronder Hedy Tjin, Jan Hamstra en Ikram El Messaoudi, om 40 jaar Nederlands Film Festival te vieren. In de expositie Affiche-Art voor Film zie je hoe de elf illustratoren elk een affiche hebben geïllustreerd van een van de 120 Gouden Kalf-winnaars. Bij deze expositie hoort ook een publicatie met schetsen en het wordingsproces, en natuurlijk de filmaffiches.  

beeld: Clemens den Exter

Tijdens de Biënnale kun je ook actief bezig zijn bij een workshop Character Design van animator en illustrator Clemens den Exter (New York).

Aandacht voor onderwijs

Prof. Dr. Emilie Sitzia (leerstoel Illustratie UvA) geeft een lezing over de geschiedenis van illustratie als kunstvorm. En hoewel we dit jaar niet hebben kunnen genieten van de eindexamenexposities, is er toch een mogelijkheid om het werk van alumni van de Willem de Kooning Academie en van studenten van ArtEZ University of the Arts te bekijken tijdens de Biënnale.  

Over de Illustratie Biënnale

De Illustratie Biënnale is al meer dan tien jaar een ontmoetingsplaats voor illustratoren, beeldmakers, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Lees hier meer over de Illustratie Bïennale 2021