[expositie] Liefde voor tekenen: Een bijzondere liefdesbrief
Liefde voor tekenen: Een bijzondere liefdesbrief
september 2024 door Anke Verbeek
Met de titel ‘Liefde voor Tekenen’ is de expositie van het Stedelijk Museum Schiedam een onmisbare bestemming voor de Illustratie Ambassade. Voor deze ode aan de tekenkunst heeft het museum de rol van de curator uitbesteed aan drie tekenaars: Fatima Barznge, Susanna Inglada en Koen Taselaar. Zij kregen de kans om werken te selecteren die hun eigen artistieke praktijk zowel weerspiegelen als versterken. Het resulteert in drie verscheidene liefdesbrieven voor het medium tekenen in de breedste zin van het woord. De Illustratie Ambassade belicht een unieke selectie binnen dit fascinerende drieluik.
Curator Koen Taselaar weet deze bewondering voor de tekenkunst duidelijk te verwoorden. In een interview – te beluisteren in de tentoonstelling – spreekt hij over de directheid die het tekenen meebrengt: ‘Je bent als het ware aan het denken met je handen’. Daarbij is een stukje papier en een pen wel overal te vinden. Wat houdt je tegen? Deze snelheid en nabijheid is ook terug te zien in zijn selectie werken. Voor zijn ruimte gevuld met eigen werk en werken uit de NOG collectie, laat hij zich inspireren door een huiskamer. Daaruit spreekt zijn bevlogenheid om overal inspiratie uit te putten.
Toch gaat het hier heel duidelijk om een alledaagse ervaring met een kwinkslag. Zelf staat hij bekend om zijn associatieve tekeningen met absurde humor. Taselaar’s eigen meegebrachte werk betreft een wandtapijt dat op eenzelfde manier direct uit het leven is gegrepen. Het werk getiteld After Long Consideration And Soul Searching The Smoking Croissant Turned Out To Be My Mom, is een tekening vertaalt naar gewoven textiel. kijkend naar het tapijt, zou je je kunnen voorstellen dat de kunstenaar in volle focus zijn dichtbegroeide werkruimte aan het tekenen is, wanneer opeens blijkt dat hij zijn brandende croissantjes vergeet.
Aansluitend bij deze alledaagse thematiek kiest hij voor een schilderij van Alexander Guy. Op het schilderij zien we een met precisie uitgewerkte compositie van schoonmaakitems. Het zijn verpakkingen die we allemaal kennen: WC-eend toiletreiniger, Aquafresh tandpasta, Kleenex tissues enzovoort. Hoewel de schelle kleuren van de verpakkingen normaal schreeuwerig overkomen, heeft de kunstenaar het palet nu afgesteld op rustig pastel. Zelf spreekt de kunstenaar over het ‘smakeloze realisme van het moderne leven’. Hoewel de echte artikelen inderdaad niet altijd even mooi zijn, maakt hij er een eigen esthetiek van. Met oog voor compositie en kleur maakt hij er een stilleven van dat wat weg heeft van een stadsgezicht.
Een ander opvallend werk is het schilderij van Jacqueline Peeters. Op het doek staan tientallen doucheputjes afgebeeld, gerangschikt naast elkaar, met inderdaad de titel: showerdrains. Iets waar we normaal gezien liever niet zoveel aandacht aan besteden, maar nu op een voetstuk is geplaatst. De grof geschilderde en dynamische rondjes roepen naast een lach ook nieuwsgierigheid op. De sfeer van het werk sluit naadloos aan bij de verwarming verderop die gepresenteerd is als een formalistisch en abstract kunstwerk. Wederom een herkenbare situatie, waar de logica is opgeschort. Op speelse wijze nodigt Taselaar ons uit om met een frisse blik de wereld tot ons te nemen en er zelf een potlood bij te pakken.