[expositie] Mr. Dutch Illustration

Mr. Dutch Illustration

19 april 2021 door Anne Rombouts

Het is niets voor niets dat hij ‘Mr. Dutch Illustration’ wordt genoemd; Piet Paris is Nederlands’ meest beroemde mode-illustrator. Tot en met 6 juni 2021 zal er een unieke collectie van zijn werk te zien zijn in de I love Illustration Gallery in Amsterdam, met bekend én onbekend werk. 

De perfect vorm

Pieter ’t Hoen, alias Piet Paris, zoekt in zijn werk naar de perfecte vorm. Deze vormen laat hij zien in silhouetten, die eerst tot stand kwamen met mallen en spray paint en rolletjes, maar de laatste tijd hun vorm krijgen met knip- en plakwerk. Zijn materialen en vormen haalt hij van overal en nergens, het liefst zo knullig mogelijk. ‘Als ik een cirkel wil snijden dan pak ik een bordje uit de servieskast of ga met een jeneverglas in de weer om een hoofdje te snijden. Een lasercut leren rok van Alexander McQueen maak ik van een verknipt kantpapiertje, zo’n ding wat je normaal aantreft onder een taart. Daar heb ik natuurlijk enorm veel lol in,’ vertelt Paris aan Het Parool.  

Zijn versimpeling van collecties van modeontwerpers komt vooral tot uiting in zijn live vertolkingen van catwalks. Terwijl de modellen heen en weer lopen, tekent Paris met snelle schetsen de kern van de hele collectie in één illustratie. Op een bepaalde manier maken de illustraties van Piet Paris de modewereld toegankelijk voor de onwetenden. Het is moeilijk om te weten wat een collectie van een beroemde modeontwerper nou precies inhoudt, waar je naar moet kijken en hoe je het moet beoordelen. De illustraties van Paris laten precies datgene zien wat belangrijk is aan de collectie, en zorgen er dus voor dat iedereen een collectie kan begrijpen.  

Piet Paris met Anneke Krull, founder en curator van I Love Illustration Gallery

Een indrukwekkend CV

Paris was in de jaren ’90 een pionier in dit vakgebied, en trok daarmee de aandacht van de internationale modewereld. Met deze aandacht kwam de indrukwekkende lijst van opdrachtgevers tot stand. Harper’s Bazaar (waar hij creative director was), de Japanse Vogue, Saks Fifth Avenue en honderden anderen hielden van de kleurrijke simpele illustraties van Paris. Naast het werken in opdracht is Paris nog gewoon docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en was hij curator voor de Arnhemse Fashion Biënnale. Nu, in de lockdown, werkt hij weer met plezier vaak voor zichzelf. 

Het werk van Piet Paris wordt niet vaak tentoongesteld. De collectie die in de I Love Illustration Gallery te zien is, is dan ook zeker het bekijken waard. Daarbij komt dat alle werken te koop zijn!