[expositie] Muren van West
Muren van West
15 januari 2021 door Anne Rombouts
Kunst verbindt, zo blijkt ook uit het project ‘Muren van West’. Met vier immense muurschilderingen wordt van de Kolenkitbuurt, een Amsterdamse wijk met een slecht imago, een kleurrijke wijk gemaakt met een positieve uitstraling. Het mooiste: de schilderingen vormen samen een collectie van verhalen van de inwoners zelf.
De vier muurschilderingen zijn gemaakt door muralisten Sidney Waerts, Saïd Kinos, Floor van het Nederend en Iriéé Zamblé. Zij gingen in gesprek met de buurtbewoners, om vervolgens een kunstwerk te creëren dat die verhalen reflecteert. ‘Wat mij het meeste raakte waren de verhalen over verbondenheid in verscheidenheid, en dat er zoveel verschillende mensen naast elkaar kunnen leven’, vertelt Zamblé aan Kallenbach Gallery. Haar werk, ‘Four peas in a pod’, verbeeldt dan ook de verscheidenheid aan nationaliteiten in de buurt. Dit heeft Zamblé gedaan door grote, kleurrijke portretten te schilderen van bewoners met een verschillende afkomst. De vrouw met een hoofddoek staat met haar vuist omhoog: samen staan we sterk.
Sidney Waerts raakte geïnspireerd door de tijgervrouwen, een groep vrouwen die zich inzet voor de buurt. Zij organiseren verschillende activiteiten, ook in de coronacrisis. ‘Ze voelen de veiligheid in de buurt aan’, laat Waerts weten aan Kallenbach Gallery. Deze waakzaamheid is terug te zien in streetart die bestaat uit zachte kleuren. Zes tijgers bewaken als het ware de rust in de wijk. Bovendien heeft Waerts de gevel van een recent gesloopt pand verwerkt in het kunstwerk. ‘Door de verdwenen gevel op een andere gevel te schilderen, blijft er iets van het oude behouden’, zegt een buurtbewoner tegen Het Parool.
‘Ik zou graag een boom willen zien. Geen levensboom, maar een buurtboom met ontwikkeling’, vertelt een van de tijgervrouwen. En zo kwam er ‘Stamboom van de buurt’, geschilderd door Floor van het Nederend. De boom bevat onderwerpen die kinderen uit de buurt hebben getekend: een voetbal, muziek, eten, de moestuintjes. Het kunstwerk toont ook het verlangen naar natuur in deze urban omgeving.
Ook Saïd Kinos wil graag de diversiteit in de buurt verbeelden. Dit doet hij met een werk dat alleen maar bestaat uit letters die samen een abstract geheel vormen. In dit typografische werk met uitgesproken kleurgebruik is de leus ‘Unity in Diversity’ te ontcijferen, een uitspraak die erg past bij de buurt, maar ook bij het project zelf. ‘Ik denk dat het interessant is aan dit soort projecten dat je mensen in contact kan brengen met kunst. Openbare kunst kan een grote impact hebben.’
Alle kunstwerken gebruiken uitgesproken kleuren en communiceren dezelfde boodschap van eenheid in verscheidenheid. De kunstwerken zijn democratisch gekozen waardoor de betrokkenheid en herkenbaarheid toeneemt.