[expositie] Reizende penselen expositie 2024

Reizende penselen expositie: Penseelwinnaars 2024

De bekroningen van dit jaar nemen kinderen serieus als publiek, nemen ze mee op spannende avonturen, maar leiden hen (en volwassen medelezers) ook door hedendaagse onderwerpen zoals vluchteling zijn, het zoeken naar identiteit, onze relatie met de natuur en met elkaar. De illustraties in de boeken nodigen kinderen uit om na te denken, buiten de gebaande paden te treden en zelfs om zelf de potloden ter hand te nemen. De geselecteerde boeken reflecteren op de vorm en betekenis van illustraties zelf en op de kracht van beelden binnen onze samenleving.

Sydney Smith – De tuin van mijn Baba

De kracht van de illustraties zit, net als in het andere werk van Sydney Smith, in hun filmiciteit. De afwisseling in beelden van dichtbij en ver weg; de lichtinval; het spelen met scherpte en de sequenties van illustraties die je oog als vanzelf verder leiden.
– Jury Penselen 2024

Een jongen brengt veel tijd door bij zijn oma. Hij helpt haar met het verzorgen van de moestuin, en als het regent zoeken ze wormen die de tuinaarde gezond houden. Als zijn baba ziek wordt en haar huis en tuin moet achterlaten, kweekt haar kleinzoon tomatenplantjes voor haar op de vensterbank. En als het regent zoekt hij regenwormen voor de aarde, zoals zijn baba hem geleerd heeft.

Website Sydney Smith
Bestel hier het boek

Hedy Tjin – 151 boeken

”Het verhaal reflecteert op de betekenis van illustraties en laat zien dat het voor iedereen belang is gezien te worden en erbij te horen.”
– Jury Penselen 2024

Wat doe je als er in de boekenkast in de klas 151 boeken staan, maar je jezelf in niet één van die boeken herkent? Rosa besluit dat het de hoogste tijd is om daar iets aan te veranderen. Het enige wat ze nodig heeft is… een potlood! Pim Lammers en Hedy Tjin pleiten in dit prentenboek voor meer herkenbaarheid voor álle kinderen, zodat zij niet zelf aan de slag hoeven om zichzelf in boeken terug te zien.

Website Hedy Tjin
Bestel hier het boek

Joana Estrela – Pardalita

Vele gewone momenten uit het leven van deze jongvolwassene zijn te zien in beeld en hoeven niet beschreven te worden. Wat overblijft zijn prachtige zinnen die deze graphic novel boven andere doet uitsteken.
– Jury Penselen 2024

De zestienjarige Raquel woont in een kleine stad in Portugal waar iedereen elkaar kent. Haar ouders zijn gescheiden en dat is klote. De leraren op school doen vervelend, maar gelukkig heeft ze haar vriendinnen. Als het wat oudere en opvallende meisje Pardalita bij haar op school komt, kan Raquel niet meer helder denken. Ze wil alleen nog maar in de buurt van Pardalita zijn. Haar vriendje Miguel ziet ze niet meer staan. ‘Ben ik dit?’ vraagt Raquel zich af. Is ze verliefd geworden op een meisje?

Website Joana Estrela
Bestel hier het boek

Jeska Verstegen – Het touw en de waarheid

”De illustraties voeren de lezer over de grens
van de pagina mee door het boek, zoals de zeeën
Kyra en Ylan meevoeren.”

– Jury Penselen 2024

Heb je weleens de zon in zee zien ondergaan? Op zo’n warme zomeravond, zittend in het zachte zand, golfjes likkend aan het strand alsof het roomijs was, met laat licht als honing op het slaperige water? (…)Je hoorde eerst vooral geroezemoes van duizend stemmen door elkaar. Daarna hoorde je de afzonderlijke stemmen: blije stemmen, droeve stemmen, stemmen van kinderen, stemmen van grijsaards, en iedere stem vertelde een ander verhaal. Evenveel verhalen als er stemmen waren, evenveel stemmen als er mensen zijn. Zo waaiden ooit op zo’n avond de stemmen van Kyra en Ylan bij me aan. 

Website Jeske Verstegen
Bestel hier het boek

Yoko Heiligers – Mensendieren

”De illustraties zijn stilistisch, dynamisch en krachtig
en met elkaar verbonden via vindingrijke overgangen,
zoals de krokodil die in de dierentuin in een klein hok
ligt (‘vermaak’), overgaat in gebruiksvoorwerpen als
tassen, riemen en laarzen (‘ijdelheid’) en vervolgens
in Afrika aan de oever van de Nijl iemand opeet die
krokodillenlaarzen draagt (‘wraak’).”

– Jury Penselen 2024

Alle dieren zijn opgedeeld in verschillende segmenten, die een verschillend perspectief op het dier geven. Zo gaan we van ganzenbord naar een brief geschreven met een ganzenveer, zien we een uittocht van kleine schilpadden naar de zee, om verder op de pagina een brilmontuur van schildpadschild te bewonderen. Kijk naar de wonderen en levens van dieren, maar ook over producten, industrieën en de boodschappen die soms achter deze dieren schuilen. Een duif leeft immers wel grotendeels op straat, maar staat over de hele wereld ook als universeel symbool voor de vrede.

Website Yoko Heiligers
Bestel hier het boek

Wendy Panders- Paddenstoel & Co

”Elke bladzijde in dit kleurrijke boek verrast met weetjes over het leven van deze wonderlijke organismen en blijft steeds interessant.”
– Jury Penselen 2024

In ‘Paddenstoel & co’ leer je hoe een schimmelig netwerk het leven op aarde overeind houdt. Dit is hét boek voor lezers die nieuwsgierig zijn naar de geheimen van de natuur, voor lezers die meer willen weten over de rol van schimmels in ons leven en voor lezers die van humor houden. Waar denk je het eerst aan bij paddenstoelen? Aan kleuterdingen waarschijnlijk. Kabouter Spillebeen, knutselen met wc-rollen. En aan een boswandeling in de herfst. Dan is zo’n paddenstoel een leuk detail. Maar bedenk dan: zonder die paddenstoelen waren die bomen er niet geweest. Sterker nog, dan was er waarschijnlijk alleen maar leven in zee.

Website Wendy Panders
Bestel hier het boek

Loes Riphagen – Het Kabouterboek

”Het is speels en vol met kleine details, zoals de
fruittellapapiertjes die overal opduiken, waardoor je
steeds weer nieuwe dingen ziet en kunt verdwalen
in de bladzijden.”

– Jury Penselen 2024

Een boek over het leven van de moderne kabouter stond al jaren op het verlanglijstje van Loes Riphagen, de auteur van ‘Coco kan het!’. En zodra je de prenten van ‘Het Kabouterboek’ ziet, snap je ook waarom: alle creativiteit, originaliteit en fantasie waar ze dagelijks van overloopt heeft Loes in dit boek gestopt. En niet te vergeten haar voorkeur voor het tekenen van ieniemienie spulletjes en grapjes op elke pagina.

Website Loes Riphagen
Bestel hier het boek

Puck Koper – Water is voor vissen

”Dit zeer knappe boek, dat in zekere mate voelt als een
eerbetoon aan Quentin Blake, voert de beginnende
lezer moeiteloos mee in de belevingswereld van de
verschillende personages; Kaats doorzettingsvermogen
is inspirerend en voor de mannen aan boord ontwikkel
je al snel een zwak”.

– Jury Penselen 2024

Zolang als Kaat zich kan herinneren woont ze met zes stoere, maar ook hele lieve zeemannen op een vissersboot. En daar voelt ze zich helemaal thuis. Als ze op een dag een groep walvissen ziet spelen, heeft Kaat één grote wens: leren zwemmen. Ze vraagt de mannen om haar les te geven en dat kunnen ze niet weigeren. Kaat krijgt een zeer uitgebreid lesprogramma: van ademtraining tot lessen over de zwemtechniek van vissen. En van noodsignalen tot zwemliederen. Kaat wordt er wanhopig van, want wanneer mag ze nou het water in? Het lijkt wel of de mannen haar niet echt willen leren zwemmen. Maar dat zal toch niet waar zijn?

Website Puck Koper
Bestel hier het boek