[expositie] Sexy Ceramics

Sexy Ceramics: De Grote Keramiekshow in SEXYLAND World

maart 2024, door Anke Verbeek

© Imke Sloos

Wanneer ik een tentoonstellingsruimte binnenloop, laat ik mij leiden door wat mij het meest aantrekt. Op die manier begin ik vaak bij het glanzend, geglazuurde keramiek. Je zou kunnen zeggen dat ik een soort ekster ben, die afgaat op alles wat maar een beetje glimt. Maar dat is niet de enige reden voor mijn liefde voor het medium. Ik houd van de manier waarop de hand van de maker zichtbaar is in de vormen van de klei, en hoe er oneindige mogelijkheden zijn met de glazuurschilderingen. 

Om die reden was ik niet weg te slaan bij de opening van De Grote Keramiekshow in SEXYLAND World, Amsterdam. De expositie, gehuld in een levendige, groene ruimte, presenteert het keramiek van meer dan 30 kunstenaars. Bijzonder is dat een deel van het geëxposeerde aardewerk buitengewoon sensueel en zacht oogt.

Zo is er bijvoorbeeld werk te zien van ontwerper en kunstenaar Imke Sloos. Haar keramische slips Typical Finds roepen de sfeer op van een huiselijke chaos, waarin verschillende soorten strings, tanga’s, en shorts met strikjes en kantjes nonchalant verspreid liggen. Het vormt een intiem inkijkje in het dagelijks leven van de kunstenaar, waar veel mensen zich ook wel in zullen herkennen. Voor Sloos symboliseren deze slips haar thuisomgeving, waar een vrouwelijke aanwezigheid voelbaar is. De ontwerpen ogen speels door de omgang met de klei, van 3D naar vlak. Opvallend is ook de tegenstelling van de hardheid van het steen tegenover de zachtheid van een roze katoenen slipje.

© Chieri Higa
© Chieri Higa
© Chieri Higa

Dit contrast zien we ook terug in het werk van kunstenaar en illustrator Chieri Higa met de serie HARD-ASS CERAMICS WITH A SOFT SWEET CORE. Higa doelt hiermee op de BDSM-subcultuur waar de kunstenaar zelf onderdeel van is. Via keramiek onderzoekt ze haar eigen fantasieën. Voorbeeld hiervan is een sadistisch asbakje, waar je je sigaret kan uitdrukken op een klein keramisch mensfiguurtje. Daarnaast hangen er in de expo een aantal doorboorde, keramische tepels met titels als: The Weight of Love en Ouchy Yummy. En zien we een aantal bescheiden vaasjes met illustraties van felrode billen als gevolg van power play. Een groot sensueel verlangen verbeeldt in veelal kleine intieme werkjes.

Wil jij je ook laten verleiden door sexy keramiek van deze kunstenaars? De keramische stukken kun je kopen en bekijken t/m 31 maart 2024 bij De Grote Keramiekshow van SEXYLAND World in Amsterdam.