[expositie] The Future of Fashion

Expositie The Future of Fashion

Illustratie Ambassade x OSCAM
28 oktober t/m 30 december 2022

Openingtijden Woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.30 uur.
Adres Illustratie Ambassade. Meterhuis, Pazzanistraat 6, Amsterdam.
Toegangsprijs € 2,50 bestel hier


Expositie The future of fashion t/m 30 december 2022 bij de Illustratie Ambassade, Westergas


De expositie The Future of Fashion toont aan hoe makers, door middel van kunst, tegenwicht bieden aan de mode-industrie. Ze confronteren de kijker met een vernieuwd perspectief op het huidige modesysteem die zowel verantwoord en esthetisch als vernieuwend en toegankelijk is.

Zeven geselecteerde beeldmakers die zich op het overlappende gebied van mode en kunst bevinden, dagen de industrie uit op het domein van equality, sustainability en digital identity. Zo dragen ze bij aan de groeiende bewustwording over ons huidige schadelijke systeem en geven vorm aan verandering. 

Met werk van Iris van Wees / Orthodoxx, Nadie Borggreve, The New Originals, Jan van Esch, Loes Faber, Soraya Basiran en ANA collectives. 


De expositie The Future of Fashion is van 28 oktober t/m december 2022 te zien in het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam. De expositie is een samenwerking tussen de Illustratie Ambassade en OSCAM.


Programma The Future of Fashion

28 oktober 2022 Opening expositie door Willa Stoutenbeek van W. Green, Marian Duff van OSCAM en een performance door Jan van Esch en Loes Faber.
24 november 2022 — Workshop ‘Waar komt mijn kleding vandaan?’ in samenwerking met jongerencentrum Volta.
28 november 2022  Expertmeeting ‘Mode en Identiteit’ met o.a. Ana Collectives, Loes Faber, Rebecca Breuer, Doron Beuns, Milou van Rossum en Alyxandra Westwood.
15 december 2022 — Drawn Clothes performance met Jan van Esch bij jongerencentrum Volta.
19 december 2022 — Filmvertoning in het Ketelhuis ‘Fashion Reimagined’ en panelgesprek onder begeleiding van Floortje Smit. Tickets (Met filmticket gratis rondleiding voorafgaand aan de film op 19 december).
20 december 2022 — Workshop ‘Upcycling: maak een herinnering zichtbaar op je favoriete gebruikte kledingstuk’ in de tuft-techniek onder begeleiding van Amber Hyacinth & Nathalie Klok. 
Lees hier verder


© Nadie Borggreve


Equality: toegankelijkheid, moraliteit en rechtvaardigheid

Om tot een eerlijk modesysteem te komen, dienen radicale gelijkheid en evenwichtige machtsverhoudingen centraal te staan. Modemerk The New Originals denkt buiten de kaders en vrij van grenzen. Zij ontwerpen kledingstukken met een verhaal en werken hierbij vanuit een collectief. Op die manier geloven ze dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, hun creatieve potentieel kan bereiken.


Sustainability: hergebruik, verantwoordelijkheid en circulariteit

Naast bewuste consumptie zijn duurzame productietechnieken en recycling van belang voor een gezond modesysteem. Multidisciplinair kunstenaar en modeontwerper Nadie Borggreve maakt kleurrijke tapijten en draagbare textielwerken van hergebruikte materialen. Ze geeft een tweede leven aan oude textiel en wol door deze te verven en verwerken in haar ontwerpen. Zo onderzoekt ze nieuwe manieren van duurzame productie en speelt ze met de notie van klassieke modecollecties. 


Digital Identity: materialiteit, ambacht en experiment

Bij het vormen van een kritische houding tegenover ons huidige modesysteem vormen innovatieve technieken de sleutel. Virtuele modeontwerper Iris van Wees maakt vanuit haar digitale modebureau Orthodoxx kledingstukken in Augmented Reality. Met haar virtuele kledingstukken, face filters en ontwerpen creëert ze een nieuwe beleving van mode die toegankelijk is voor een groot publiek. 


© Iris van Wees / Orthodoxx