[expositie] Tja Ling Hu

Before I was born

26 januari 2021 door Anne Rombouts

Tja Ling Hu volgt in haar tekeningen de reis die haar grootouders maakten van China naar Nederland. Een verhaal dat ze pas te horen kreeg toen ze begon met dit project. 

Tja Ling Hu – 丢脸- diūliǎn (2019) pencil on paper 14x20cm

Van China naar Gorkum

In haar langlopende project verbeeldt Tja Ling Hu de reis die haar Chinese familie maakte van China naar Nederland. Hoe ze opgroeide in een Nederlandse omgeving met een Chinese opvoeding. Gorkum en Waalre, haar woonplaatsen, in contrast met het Chinese platteland. Zo is in Meeting distant family, 1965-66 Quintian China te zien dat moeder alléén noedels eet, terwijl de rest van de personen samen om één kom noedels zit. Hoe kun je je verwant voelen met het verleden van je familie die je zelf niet hebt gekend? 

Tja Ling Hu – Meeting distant family (2020), excerpt from the project Before I Was Born, pencil on paper 48x64cm

Geschiedenis in potlood

Het werk van Hu kenmerkt zich door zachte potloodlijntjes die samen surrealistische scènes vormen. Wieteke van Zuil, columnist voor de Volkskrant, zegt over het werk van Tja Ling Hu:  

Haar tekeningen voelen als een desolaat landschap waarin elk van de mensen zoekende is. De lijnen van haar potlood ondersteunen de sfeer van de vertelling; de krappe bootruimte, de zuigende kringen in het water waarin vluchtelingen drenkelingen worden, de schaduwen van de spijlen van een ledikant die op tralies lijken. Boven sommige figuren staan in Chinees schrift de namen om haar familieleden aan te duiden. Dat maakt de vertelling (…) een geschiedenis waar je letterlijk in moet stappen.  

Tja Ling Hu – Intertwined (detail) 2021 pencil on paper 24x32cm

De kleine details verstopt in het grote geheel zorgen ervoor dat je als kijker mee wordt genomen in de wereld van Hu en haar familieleden. Iedere stap dichter bij het werk resulteert in nieuwe dingen om te zien, totdat je bijna met je neus op het vel staat en de bloemetjes voor het Chinese restaurant van haar ouders kan onderscheiden. Het is makkelijk om aan te nemen dat de bloemetjes er in het echt precies zo bijstonden.  

Fiep Westendorp Stimuleringsprijs

Voor dit project won ze in 2017 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Dit gaf haar de kans om deze reis verder uit te diepen. Dit deed ze bijvoorbeeld in het Opium atelier, waar ze op NPO radio 4 verslag deed van haar ervaringen. Hier vertelde ze dat ze voor dit lopende project over haar Chinese familie ook daadwerkelijk onderzoek deed door haar familieleden te interviewen. Deze verhalen inspireerden haar tot nieuwe werken. “Vanwege de taal- en cultuurbarrière, tussen mij en mijn familie, blijven veel delen in het verhaal onbekend en krijgen hun eigen invulling in het proces.” Het is dan ook aan de kijker om zelf de beelden te interpreteren, omdat ze niet worden begeleid door tekst. 

Tja Ling Hu’s werk tijdens Refresh Amsterdam 2021

Tot 28 maart 2021 was Hu’s werk in het Amsterdam Museum en op andere locaties in Amsterdam te bekijken tijdens het tweejaarlijkse festival Refresh Amsterdam. Het thema van deze eerste editie was Sense of Place, een verwijzing naar de Amsterdamse stadscultuur die gevormd en beleefd wordt door personen met verschillende achtergronden, netwerken en tradities. Een passende plek voor het project van Tja Ling Hu.