[expositie] To Riso or Not
To Riso or Not
20 oktober 2021 door Noa Zuidervaart
Van 4 tot en met 15 oktober organiseerde Wobby.club in samenwerking met grafiekwerkplaats Make Eindhoven de derde editie van het project ‘To Riso or Not’. Elk jaar worden zes jonge beeldmakers uitgenodigd om een periode vrij te experimenteren met de faciliteiten van Make en de risoprinter van Wobby.
Dit jaar waren de zes gelukkigen Eugenie Boon, Mélanie Corre, Dong Bin Han, Gijsje Heemskerk, Tommy Smits en ik: Noa Zuidervaart. Onder het alziend oog van artistiek duizendpoot Koen Taselaar werd de werkplaats in Eindhoven omgetoverd tot speeltuin voor kleine grote kunstmakers. In die speeltuin werd het hele spectrum aan grafische technieken ontdekt. Zo begonnen we de eerste dag met een droge naald te etsen in PVC, stond er later in de week een rij voor de risoprinter en bleef uiteindelijk ook het grootste zeefdrukraam (212 x 145 cm) niet onbenut. We stonden vrij om te maken en te gebruiken wat we wilden en na de wijze raad van de orakels van Make waren geen van onze plannen onmogelijk.
Maar hoe goed we ons ook voorbereiden; de uitkomst van een risoprint, zeef- of diepdruk laat zich niet en nooit voorspellen. Als geoefend control freak moest ik daar de eerste dagen nog wel aan wennen. Naarmate de werkperiode vorderde begon ik steeds beter te begrijpen dat je je bij de grafische technieken maar het beste kan laten verrassen. De charme van de verschillende mediums is juist de imperfectie.
De omgeving en voorzieningen van de werkplaats prikkelden niet alleen de artistieke voelsprieten, maar ook het onderlinge contact tussen de beeldmakers inspireerde en zorgde voor verrassende samenwerkingen en kruisbestuiving. Vooral tijdens de lunch, die punctueel om 1 uur klaar stond, werd er heel wat afgekletst. Dit was het vaste moment waarop we onze zeefdrukramen en etsnaalden pauze gunden en discussieerden over elkaars werkproces, de definitie van illustratie en fondsaanvragen, maar ook over kleptomanische neigingen, de mythische broer van Mélanie en het flipperkastmuseum.
Het eindresultaat van de werkperiode is een vruchtbare ontploffing aan verschillende schetsen, testjes, uitprobeersels, mislukkingen en nieuwe ontdekkingen, die door de ruimte van de grafische werkplaats zijn uitgestald. Aan het plafond hangen gezeefdrukte doeken, de muur is behangen met testprints en op tafels staan een aantal gerisoprinte boeken uitgestald. Benieuwd geworden? De presentatie is te bekijken tijdens de Dutch Design Week 2021 van 16 t/m 24 oktober in de ruimte van Make Eindhoven.