[expositie] Van Wie is de Wereld?

Van Wie is de Wereld?

15 maart 2021

In Museum de Fundatie zijn tot 22 augustus 2021 twee bijzondere tentoonstellingen te zien die met elkaar in gesprek gaan. Van wie is de wereld? is een reactie op het werk van John Heartfield, te zien in Fotografie plus dynamiet.

Alana van der Valk – EcoSell Installatie

Het werk van Heartfield is niets aan dynamiet verloren dat het aan het begin van de 20e eeuw had. Heartfield was een voorloper in fotomontage en stond aan de wieg van het dadaïsme. In zijn werk liet hij zich kritisch uit, en creëerde krachtige beelden. Nog niet eerder was er in Nederland zo’n grote collectie te bekijken van het werk van Heartfield. De expositie is in samenwerking met de Akademie der Künste in Berlijn.

Circus Andersom – Niets is genoeg

Een reactie op het werk van Heartfield is de tentoonstelling van wie is de wereld? Hier wordt gekeken naar de verhouding tussen kunst en activisme, 100 jaar na de uitvinding van de fotomontage door Heartfield. 29 alumni en docenten van de HKU verbeelden hun stelling over klimaat, racisme, identiteit en gender. Hoe gaan kunstenaars om met een stelling innemen in tijden waarin consensus verdwijnt? Kiest de kunstenaar voor een grotere ideologie of uit die zich als individueel? Aan de hand van werk van onder andere Hedy Tjin, De Designpolitie, Jip van den Toorn en Tijl Akkermans wordt de kijker opgeroepen om na te denken over zijn of haar plaats in de wereld.

Fadenka van der Sloot – El pozo negro