Verslag van Vers van de Pers

Vers van de pers 

Verslag van het Wobby werkweekend op 19 en 20 maart 2022 

22 maart 2022 door Noa Zuidervaart 

Illustratie Ambassade – Vers van de pers. Foto: Noa Zuidervaart

Op 19 en 20 maart 2022 organiseerde de Illustratie Ambassade in samenwerking met Wobby.club het evenement Vers van de pers; een tweedaagse werkperiode waarin vier enthousiaste illustratoren door middel van de Risoprinter beeld gaven aan de allernieuwste nieuwtjes. De deelnemende tekenaars waren Nastia Cistakova, Bob Mollema, Sanne Boekel en Saskia Janssen van Studio Ski.  

Aan actualiteiten was er voor de illustratoren geen gebrek, want tijdens het weekend bleef de oorlog in Oekraïne het onderwerp van de dag, waren de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen net bekend en trokken hamsteraars massaal naar de supermarkt voor een fles zonnebloemolie. De enorme hoeveelheid en diversiteit aan thema’s dienden als basis voor beeld van de illustratoren en resulteerden in een tweetal muren bekleed met bontgekleurde Risoprints en absurde krantenkoppen. 


Illustratie Ambassade – Vers van de pers. Foto: Noa Zuidervaart

Nastia Cistakova en Bob Mollema bijten op zaterdag het spits af. Ze vallen het Meterhuis binnen als een tweekoppige wervelwind vol energie en inspiratie, en storten zich op het werk. Nastia, die Russische roots heeft, begint aan een tekening over de uitsluiting van Russen bij de Nijmeegse Vierdaagse. Ze vindt het nieuwtje belachelijk en onderschrijft haar beeld van een huilende wandelaar met: ‘Nederlandse Vierdaagse-gangers moeten zich verantwoorden voor alle stoute dingen die Nederland heeft gedaan tegenover mij: een Rus!’ 

Bob gooit het over een andere boeg en tekent twee platen van een griezelige hond. Hij legt uit: ‘Wanneer je met nieuws werkt is het een uitdaging om te voorkomen dat je beeld de volgende dag alweer irrelevant is. Om dat te vermijden grijp ik graag terug naar elementen en anekdotes die al eerder hebben plaatsgevonden.’ Met zijn illustraties verwijst hij naar een overleg tussen Poetin en Merkel uit 2007, waarnaar Poetin zijn trouwe viervoeter Konni meenam om de Duitse bondskanselier te intimideren. ‘De hond is voor mij een symbool voor de Russische gewelddadigheid geworden,’ verklaart Bob. 


Illustratie Ambassade – Vers van de pers. Foto: Noa Zuidervaart

Zowel Bob’s als Nastia’s ontwerpen worden door de vakkundige Wobby-werker en illustrator Bobbi Oskam omgetoverd tot rood-geel-blauwe afdrukken. Dat gaat door middel van een zogeheten Risoprinter: een speciale stencilmachine waarmee je per kleurlaag print en werkt volgens dezelfde principes als zeefdruk. De technologie werd rond de jaren ‘80 ontwikkeld in Japan en is sinds een aantal jaren razend populair onder ontwerpers, illustratoren en onafhankelijke uitgevers. Dat komt door hoe de printer met heldere kleuren en een uniek karakter tekeningen tot leven kan wekken. 

Ook op dag twee is Bobbi aanwezig om de illustratoren met de printer te begeleiden. Op zondag zijn dat tekenaars Sanne Boekel en Saskia Janssen van Studio Ski; ze vullen het Meterhuis met een totaal andere energie dan de dag ervoor. Waar Bob en Nastia als twee stuiterballen heen en weer kaatsten tussen hun werkplek en de Risoprinter, zitten Saskia en Sanne ijverig te schetsen en te kletsen.  


Illustratie Ambassade – Vers van de pers. Foto: Noa Zuidervaart

De productie is er niet minder om. Sanne en Saskia houden bovendien een zelfbedacht schema aan: een tekening per uur, en die afspraak komen ze na. Saskia focust zich gedurende de dag voornamelijk op de jacht op zonnebloemolie, maar tekent ook een vrolijke Poetin die net zijn tanden in een hamburger wil zetten: ‘De achthonderd Russische franchiserestaurants van Burger King weigeren hun deuren te sluiten, ondanks het verzoek van het moederbedrijf.’ 

Aan de andere kant van het bureau werkt Sanne aan een verzameling geestige woord- en beeldgrapjes. Ze heeft er een hele lijst van opgesteld waar ze af en toe naar kijkt ter inspiratie. Haar uitwerkingen zijn onder andere een thermosstaat met lage waarde en het onderschrift ‘koude oorlog’, en een fikkende molotovcocktail waarbij ze ‘happy hour?’ heeft geschreven. Uiteindelijk slaan Sanne en Saskia de handen ineen en creëren een illustratie die in de laatste minuten van de werkmiddag nog gedrukt wordt met de Risoprinter.


Illustratie Ambassade – Vers van de pers. Foto: Noa Zuidervaart

Het eindresultaat van de werkperiode is tot en met 27 maart 2022 te zien op de Westergas in Amsterdam tijdens de expositie Politiek Getekend. De Risoprints zijn, ten behoeve van Giro555, te koop gedurende de tentoonstelling. 

€ 10,- per stuk. 
€ 30,- voor vier. 
Af te halen in het Meterhuis in Amsterdam.