[expositie] Welcome Home & Happy Birthday

Welcome Home & Happy Birthday: Een Bezoek aan Kaboom tijdens Culturele Zondag

februari 2024, door Anke Verbeek

Still uit Happy Birthday

In februari lieten zeven animatoren zien wat ze in huis hadden tijdens een voorproefje van het Kaboom Animation Festival. Het half uur durende programma bestond uit een diverse selectie aan experimentele shorts van Nederlandse bodem. Allemaal in het teken van ‘Welcome Home’. Zo worden we in korte tijd meegenomen in een oer-Hollandse kringverjaardag, een lange-afstandsrelatie en een vlucht naar een betere plek. De vertoning onderstreept nog maar eens de verhalende kracht van zowel animatie als illustratie.

Tussen de disciplines kan er ook een spannend schemergebied ontstaan. Dit weet illustrator en animator Jing Yue Zwaan maar al te goed. Tijdens het programma was haar korte film Happy Birthday te zien. Een film waar niet verdoezeld wordt dat het gaat om een serie tekeningen achter elkaar. Hier ontstaat juist een speelveld, schrijft Zwaan op haar website. De beweging hoeft niet altijd verder verklaard te worden of perfect vloeiend te zijn. De maker schaalt en roteert haar beelden en gebruikt ze weer opnieuw. Een verademende middenweg lijkt me dit voor de illustrator, die alles in één beeld moet vangen of juist voor de animator die de frames maar niet aangesleept kan krijgen. 

Meer experimentele animaties zien? De Illustratie Ambassade organiseert de expositie Home, A sense of Belonging, waar de grenzeloze gebieden van animatie en illustratie samenkomen. Te zien van 12 april t/m 26 mei in Amsterdam 

Kaboom Festival was te bezoeken van 5 t/m 14 april in Utrecht, Amsterdam en online.