Zilveren Penseel winnaars 2022

Zilveren Penseel winnaars 2022

Ieder jaar worden ter gelegenheid van de Kinderboekenweek de mooiste kinderboeken bekroond met Zilveren en Gouden Penselen in verschillende categorieën. De Illustratie Ambassade stelde vanuit deze bekroonde boeken een reizende expositie samen, waarin de prachtige illustraties een plek krijgen.


Prentenboeken
Hanneke Siemensma
De haas zonder neus

Octavie Wolters
Het lied van de spreeuw


Geïllustreerde Kinderboeken
Hedy Tjin
Op de rug van Bigi Kayman

Rébecca Dautremer
Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren

Informatieve boeken
Monika Vaicenavičienė
Wat is een rivier

Marieke ten Berge
Noord


Geïllustreerde Jeugdboeken
Brian Elstak en Hedy Tjin
Lennox en de gouden sikkel

Raoul Deleo
Terra Ultima, De ontdekking van een onbekend continent

Hanneke Siemensma – De haas zonder neus

“De combinatie van technieken door middel van inktafdrukken, stempels en potloodtekeningen en de subtiliteit en tegelijkertijd trefzekerheid daarvan, tonen een illustrator die zeer bedreven is.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Hanneke Siemensma studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde zij een opleiding Autonome Beeldende Kunst aan de KABK in Den Haag. Momenteel is zij werkzaam als illustrator en redacteur. Zij tekende onder meer de prentenboeken Snip (tekst door Claudia Lagermann) Kleine wijze wolf (tekst door Gijs van der Hammen) en De haas zonder neus (tekst door Annabel Lammers).

Website Hanneke Siemensma
Bestel hier het boek

Octavie Wolters – Het lied van de spreeuw

“Octavie Wolters beheerst de linotechniek tot in
de puntjes en maakte stuk voor stuk schitterende, ontroerende en krachtige platen die steeds weer van elkaar verschillen wat betreft compositie en gekozen perspectief, maar samen een smaakvol geheel vormen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Octavie Wolters studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en is zowel schrijver als beeldend kunstenaar. Als beeldend kunstenaar houdt Octavie zich vooral bezig met het maken van linosnedes, die ze thuis gutst en afdrukt. Het lied van de spreeuw is haar eerste boek voor kinderen. Een poëtisch prentenboek, met alle ruimte voor haar prachtige lino’s van vogels. 

Website Octavie Wolters
Bestel hier het boek

Hedy Tjin – Op de rug van Bibi Kayman

“Met haar uiterst originele stijl en techniek, ongeëvenaard in het kinderboekenlandschap, trok de in Amsterdam woonachtige illustrator en grafisch ontwerper Hedy Tjin vorig jaar al de aandacht van de leden van de Penseeljury. Dit jaar veroverde ze hun harten.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Hedy Tjin is een Amsterdamse illustratieontwerper. Sinds haar afstuderen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Utrecht heeft haar werk een merkherkenning ontwikkeld. Of het nu gaat om muurschilderingen, textielprints, geïllustreerde boeken of een krantenomslag, Hedy staat bekend om haar uiteenlopende uitdrukkingen waarbij haar kenmerkende vorm constant blijft; krachtige kleuren die onderwerpen van maatschappelijke waarde uitdrukken. Gedreven door de wens om haar werk te gebruiken als een voertuig voor inclusiviteit en openheid, willen haar levendige en stralende beelden het publiek uitnodigen om complexe onderwerpen op een uitnodigende en nieuwe manier te verkennen.

Website Hedy Tjin
Bestel hier het boek

Rébecca Dautremer – Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren

“Dit bijzondere boek getuigt van de enorme verbeeldingskracht en het talent van Dautremer. Zelfs na een tiende keer bekijken hebben de illustraties nog geen fractie van hun aantrekkingskracht verloren.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Rébecca Dautremer haalde haar diploma grafiek aan de Arts Déco de Paris. Ze was eerst verzot op fotografie, maar stapte toch over naar het illustreren van boeken. Ze is uitgegroeid tot een internationaal bekende illustratrice. Meer van haar schitterende werk kun je bewonderen in onder andere Het grote boek van vergeten prinsessen, Een bijbel, Alice in Wonderland, Zijde, Haast, De rijke uren van Jacominus Gainsborough, Middag en Muizen en mensen

Website Rébecca Dautremer
Bestel hier het boek

Monika Vaicenavičienė – Wat is een rivier

“De dromerige schilderingen, de persoonlijke verhalen en de intergenerationele band tussen een kind en een grootmoeder maken dit tot een indringend boek dat persoonlijke verhalen, feiten, sprookjes en de geschiedenis van een rivier voor altijd in je geheugen brandt.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Monika Vaicenavičiene komt uit Litouwen. Na haar opleiding tot graficus aan de kunstacademie in Vilnius heeft ze haar studie vervolgd in Stockholm, Londen en
Gothenburg. Ze heeft gaandeweg een heel eigen stijl ontwikkeld die internationaal erkenning krijgt. Nu woont ze met haar man en dochter in Vilnius.

Website Monika Vaicenavičienė
Bestel hier het boek

Marieke ten Berge – Noord

“De paginagrote illustraties brengen het karakter van de dieren onmiskenbaar tot leven en tonen hun emoties, zonder dat de eigenheid van de dieren is losgelaten.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Marieke ten Berge is illustrator en ontwerper. In haar werk is ze gefascineerd door het Noorden. In de kou lijkt haar bloed te bruisen. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit platenboek rijk is. 

Website Marieke ten Berge
Bestel hier het boek

Brian Elstak en Hedy Tjin – Lennox en de gouden sikkel

“De jury was verrast door de bijzondere samenwerking tussen de twee illustratoren voor het boek Lennox en de gouden sikkel. Hedy en Brian zijn beiden meesters in hun eigen kunstenaarschap. Dat zorgt voor een nog mooiere versie van wat we afzonderlijk van deze illustratoren kennen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Hedy Tjin en Brian Elstak genieten beiden afzonderlijk bekendheid vanwege hun eigenzinnige tekenstijl, ze zijn regelmatig terug te vinden in landelijke kranten (o.a. de Volkskrant) en tijdschriften. Waar Tjin met viltstift in kleurrijke volvlakken werkt, gebruikt Elstak (winnaar Zilveren Penseel 2018) in zijn schetsmatige scherpe illustraties waterverfkleuren. Nu beide tekenstijlen elkaar raken ontstaat iets geheel nieuws.

Website Hedy Tjin
Website Brian Elstak
Bestel hier het boek

Raoul Deleo – Terra Ultima, De ontdekking van een onbekend continent

“De platen zijn overrompelend, adembenemend en bijzonder verfijnd getekend met een prachtig kleurgebruik en vol bijzondere details. De illustraties nodigen jong en oud steeds weer uit te kijken, waarbij zowel herkenning als verbazing door de combinaties van bekende en onbekende dieren elkaar afwisselen.”
— Jury Zilveren Penselen 2022

Raoul Deleo is ontdekkingsreiziger en kunstenaar. Hij vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. 

Website Raoul Deleo
Bestel hier het boek